"Pirmais jāja neuzjāja, otrais jāja neuzjāja..." Vai Kariņam izdosies izveidot valdību? (26)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Partijām jau ilgāk par diviem mēnešiem neizdodas panākt vienošanos par topošo valdību. Iepriekš valsts prezidents bija nominējis divus premjera kandidātus - Jāni Bordānu (JKP) un Aldi Gobzemu (KPV LV), bet viņiem valdību izveidot neizdevās, līdz ar to nominācijas tika atsauktas.

Nu "Jaunā Vienotība" paziņojusi, ka ir gatava uzņemties iniciatīvu valdības veidošanā. Kariņš paudis gatavību sākt konsultācijas ar pārējām partijām, lai noskaidrotu, vai ir stabils vairākums, kas varētu vienoties par topošās valdības kopīgi darāmajiem darbiem.

Par Kariņa izredzēm izveidot stabilu valdību šovakar diskutēja arī Latvijas Televīzijas raidījuma "Tieša runa" dalībnieki: Atis Zakatistovs, KPV LV Saeimas frakcijas priekšsēdētājs, Krišjānis Feldmans, Saeimas deputāts, Jaunās konservatīvās partijas valdes loceklis, Arvils Ašeradens, Saeimas deputāts, partijas «Jaunā Vienotība» valdes priekšsēdētājs, Juris Pūce, Saeimas deputāts, apvienības «Attīstībai/Par!» līdzpriekšsēdētājs, Armands Krauze, Saeimas deputāts, Zaļo un zemnieku savienības valdes priekšsēdētājs, un Raivis Dzintars, Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK Saeimas frakcijas un apvienības priekšsēdētājs.

Diskusiju vadīja žurnālists Guntis Bojārs. 

Vaicāti komentēt savu gatavību piedalīties Kariņa veidotajās sarunās, politiķi vienbalsīgi norādīja, ka piedalīsies konsultācijās ar Jaunās Vienotības pārstāvi. 

Krišjānis Feldmans norādīja, ka JKP ir svarīga potenciālā premjera reputācija un partijas ieskatā ar Kariņa reputāciju "viss ir kārtībā". Feldmans piebilda, ka viņš pats ar nepacietību gaida pirmo sarunu raundu. 

Tiesa, partiju starpā joprojām notiek "rīvēšanās"; šovakar tiešajā ēterā izcēlās asas nesaskaņas starp JKP un ZZS pārstāvjiem. Gan Feldmans, gan Krauze viens otru apvainoja melos un vēlētāju muļķošanā. 

Komentējot abu kolēģu nesaskaņas, KPV LV pārstāvis Zakatistovs norādīja, ka "mums visiem noderētu zināma deva pieklājības". 

Vaicāts par tālākajiem soļiem valdības izveidē, Ašeradens bilda, ka ceturtdien tiks formulēti jaunās valdības principi un veicamie darbi. 

Līdz šim partijām izdevies vienoties par vairākām prioritātēm: izglītība, veselība, OIK atcelšana, eiroatlantiskā kursa ieturēšana, valsts drošība, fiskālā disciplīna u.c. 

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu