Meja: Jaunas "Brexit" sarunas ar ES gaidāmas tuvākajās dienās

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Terēza Meja
Terēza Meja Foto: AFP / Scanpix

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja piektdien sacīja, ka Lielbritānijai un Eiropas Savienībai (ES) tuvākajās dienās būs jaunas sarunas, vienlaikus noliedzot mediju ziņas, ka bloka līderi esot noraidījuši viņas lūgumu sniegt atkārtotas garantijas viņas "Brexit" plānam.

"Manās diskusijās ar kolēģiem šodien tika gūts apstiprinājums, ka nākotnē skaidrības viešana un diskusijas patiesībā ir iespējamas," žurnālistiem Briselē pēc divu dienu samita sacīja Meja.

"Mums būs sarunas tuvāko dienu laikā," viņa piebilda.

Meja nedēļas sākumā atlika otrdien paredzēto balsojumu parlamentā par viņas panākto "Brexit" vienošanos, kam sekoja Konservatīvās partijas uzticības balsojums par viņas palikšanu toriju līdera amatā.

Lai gan Meja uzticības balsojumu izturēja, liela daļa konservatīvo deputātu parlamenta apakšpalātā joprojām iebilst pret viņas panākto vienošanos par izstāšanos no ES.

Meja ir paziņojusi, ka parlamenta balsojums par "Brexit" vienošanos notiks līdz 21.janvārim, un viņa apsolījusi deputātiem, ka līdz tam laikam tikšot panākta kāda Briseles piekāpšanās.

Domstarpības pamatā raisās ap Īrijas un Ziemeļīrijas robežas tā dēvēto pagaidu risinājuma jautājumu.

Vienošanās kritiķi apgalvo, ka pagaidu risinājuma klauzula uz nenoteiktu laiku pakļaušot Lielbritāniju ES tiesību normām un neļaušot tai slēgt tirdzniecības līgumus ar trešajām valstīm.

Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers paziņojis, ka gadījumā, ja Meja vēlas kādu atbalstu šajā jautājumā, viņai tuvāko nedēļu laikā jāizsaka kādi konkrēti priekšlikumi.

Arī samita gala paziņojumā teikts, ka Īrijas robežas pagaidu risinājums tikšot piemērots tikai uz laiku un ka bloka dalībvalstis pielikšot pūles, lai jaunais tirdzniecības līgums ar Lielbritāniju tiktu noslēgts iespējami ātri.

Taču tās nav tiesiski saistošas garantijas, kādas pieprasa eiroskeptiski noskaņotie toriji un Ziemeļīrijas unionisti, no kuriem ir atkarīgs Mejas parlamentārais vairākums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu