JKP prasa Ziemeļu Investīciju bankas skaidrojumu par RS iepirkumu uzraudzību (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Tālis Linkaits.
Tālis Linkaits. Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeimas deputāts Tālis Linkaits (JKP) lūdzis Ziemeļu Investīciju bankai izskaidrot bankas politiku korupcijas un naudas atmazgāšanas jautājumos attiecībā uz uzņēmumiem, kurus tā finansē, aģentūru LETA informēja JKP.

Linkaits šodien vērsies Ziemeļu Investīciju bankā, ņemot vērā, ka pērn jūlijā banka un pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" (RS) ir vienojušies par 15 gadu aizdevumu 60 miljonu eiro apmērā, lai finansētu zemās grīdas tramvaju iegādi un tramvaju satiksmes infrastruktūras izveidi.

Politiķis lūdz banku paust tās nostāju par iepirkumu finansēšanu, kas "ietver korupciju un naudas atmazgāšanu". Tāpat deputāts grib noskaidrot, vai Ziemeļu Investīciju banka ir veikusi pietiekami rūpīgu RS iepirkumu procesu uzraudzību un novērtējusi visus ar krāpšanu, zādzībām un korupciju saistītos riskus.

"Latvijas valsts ir Ziemeļu Investīciju bankas līdzīpašniece, tāpēc ir svarīgi saprast, vai varam paļauties, ka finansējamie uzņēmumi tiek rūpīgi pārbaudīti pirms līdzekļu piešķiršanas," norādīja deputāts, uzsverot, ka ir būtiski noskaidrot, kādas būs bankas turpmākās darbības, lai izvairītos no līdzīgu darījumu finansēšanas nākotnē.

Kā ziņots, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sācis kriminālprocesu par trim RS veiktajiem iepirkumiem. Kriminālprocesā tiek izmeklēta amatpersonu kukuļošana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana.

Birojā skaidroja, ka kriminālprocess sākts par RS 2016. gada zemās grīdas tramvaju iepirkumu, kura kopējā summa bija 62 597 477 eiro, 2013.gada iepirkumu par trolejbusu piegādi, kura kopējā summa bija 131 646 135 eiro, kā arī 2013.gadā RS veikto iepirkumu par autobusu piegādi, kura kopējā summa bija 75 808 297 eiro.

Reaģējot uz KNAB operatīvajām darbībām, visi pieci RS valdes locekļi Ušakovam iesniedza atlūgumus.

Uzņēmuma valdē strādāja no valdes priekšsēdētāja amata atstādinātais Leons Bemhens, Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājs Emīls Jakrins, Jūrmalas domes deputāte Larisa Loskutova (S), Baldones novada domes deputāts Andrejs Požarnovs ("Gods kalpot mūsu Latvijai"), kā arī partijas "Gods kalpot Rīgai" biedre Inese Švekle.

Tikmēr Ušakovs iecēlis pagaidu valdi trīs cilvēku sastāvā. Pagaidu valdi vadīs bijušais satiksmes ministrs Matīss un tajā iekļauti arī divi pašreizējie RS darbinieki - Satiksmes un organizācijas nodaļas direktors Edmunds Zivtiņš un Drošības un risku vadības nodaļas direktors Jānis Geduševs.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu