Kad nespēj atvadīties no mājdzīvnieka... Ķīnas pirmais suņu klonēšanas uzņēmums (1)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Savulaik "no ielas" paņemtais jauktenis Džūss Ķīnā ir slavenība - viņš filmējies vairākos desmitos ķīniešu filmu un seriālu. Kamēr deviņus gadus vecais četrkājainis atrodas slavas zenītā, viņa saimnieks nolēmis spert neparastu soli: izveidot Džūsa ģenētisko klonu, vēsta aģentūra "Reuters".

Džūsam pēcnācēju nevar būt, jo viņš dzīves sākumā tika sterilizēts. Taču suņa saimniekam, dzīvnieku dresētājam He Dzjunam tas nav nekāds šķērslis.

"Džūss ir intelektuālā īpašuma vienība ar sociālo ietekmi," uzskata He.

No Džūsa pavēderes tika ievākti ādas paraugi, no kuriem biotehnoloģiju kompānija "Sinogene" dažu nedēļu laikā ieguva četrkājaiņa DNS un ievadīja to apaugļotā olšūnā. Olšūna ķirurģiski tika ievietota bīglu mātītes dzemdē.

Ķīnas pirmais suņu klonēšanas uzņēmums
Ķīnas pirmais suņu klonēšanas uzņēmums Foto: Reuters/ScanPix

Džūsa ģenētiskā kopija jeb "mazais Džūss" nāca pasaulē septembra vidū. Kucēns apmēram mēnesi ar surogātmāti dzīvoja "Sinogene" laboratorijā, bet pēc tam nelielā ceremonijā - īstā Džūsa klātnūtnē - tika atdots He.

He vēl nav sācis kaldināt "mazā Džūsa" karjeru šovbiznesā, taču viņš ir pārliecināts - kucēnam ir liels potenciāls.

"Mēs domājam, ka viņš būs pat vēl labāks par Džūsu," sacīja He.

Ķīnas pirmais suņu klonēšanas uzņēmums
Ķīnas pirmais suņu klonēšanas uzņēmums Foto: Reuters/ScanPix

"Sinogene" ir Ķīnas pirmais biotehnoloģiju uzņēmums, kas piedāvā mājdzīvnieku klonēšanas pakalpojumus. Tas pagājušā gada maijā iekļuva ziņu virsrakstos, jo uzņēmumam izdevās veiksmīgi klonēt ģenētiski modificētu bīglu. Oriģinālais kucēns piedzima ar ģenētisku asins slimību, taču klonējot šī kaite tika "izdzēsta" un klons bija vesels.

Mēnesi vēlāk "Sinogene" uzsāka komerciālu mājdzīvnieku klonēšanu. Šāda pakalpojuma cena - sākot no 380 000 (48 500 eiro).

Uzņēmuma vadītājs Mi Dzjidons stāsta, ka dzīvnieku klonēšanas bizness pagaidām vēl ir ļoti agrīnā stadijā, taču kompānija vēlas to turpināt un ieviest vēl citus pakalpojumus, piemēram, ģenētisko modifikāciju.

"Arvien vairāk un vairāk saimnieku vēlas, lai mājdzīvnieki ir viņiem līdzās ilgāku laiku," norāda Mi.

Ķīnas biotehnoloģiju industrija strauji aug. Taču, salīdzinājumā ar Rietumiem, tā ir visai maz regulēta. Šogad laboratorija Šanhajā izveidoja pasaulē pirmos pērtiķu klonus, bet pagājušomēnes ķīniešu zinātnieks paziņoja par ģenētiski modificētu dvīņu meitenīšu radīšanu, pēc kā aizsākās diskusijas par šādu eksperimentu ētiskumu.

Lai arī Ķīnas likumdošana regulē dzīvnieku izmantošanu laboratorijās, valstī nav likumu, kas tiešā veidā kontrolētu dzīvnieku klonēšanu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu