Līdz gada beigām jālikvidē tvaika nosūcēji gāzes plītīm (16)

Liec aiz auss
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Unsplash

Jau gadu mijā stāsies spēkā jauni Ministru kabineta noteikumi, kas paredz, ka dzīvokļu īpašniekiem jālikvidē ventilācijas šahtās ievadītie virtuves gaisa nosūcēji, kas atrodas virs gāzes plītīm.

Līdz šim vairums daudzdzīvokļu ēku bija aprīkotas ar kopēju ventilācijas sistēmu, kurā nonāk tvaiki no visiem ēkas dzīvokļiem, tostarp arī tiem, kam zem tvaika nosūcēja atrodas gāzes plīts. Lai arī šāda sistēma ir pastāvējusi gadiem, ugunsdrošības eksperti uz to ir noskatījušies ar šausmām. Ja dzīvoklī nav nodrošināta dabiskā ventilācija, gāzes plītis un vienotā ventilācijas sistēma rada papildu riskus ēkas ugunsdrošībai un rada eksplozijas draudus, kā arī atstāj sekas uz mājinieku veselību un ēkas stāvokli. 

Līdz ar 2019. gada 1. janvāri telpās ar gāzes iekārtu – plīti vai katlu –, dabīgās ventilācijas kanālam ir aizliegts pievienot virtuves tvaika nosūcējus, ja nav citas ventilācijas, kas nodrošina gaisa apmaiņu telpā.

To nosaka Ministru kabineta 19.04.2016. noteikumu Nr. 238 “Ugunsdrošības noteikumi” 89.10. apakšpunkts, kas paredz “daudzdzīvokļu objektā dabīgās ventilācijas kanālam pievienot mehāniskās ventilācijas iekārtu, ja telpā izvietots gāzes aparāts un nav ventilācijas, kas nodrošina pastāvīgu gaisa apmaiņu telpā un noplūdušās gāzes novadīšanu ārpus būves”. 

Pastāv trīs varianti, kā pielāgot virtuvi jaunajiem likumiem - nomainīt gāzes plīti uz elektrisko, noņemt tvaika nosūcēju vai arī uztaisīt vēl vienu caurumu ventilācijas kanālā.

Likumpārkāpējiem draud sods, sākot no 30 eiro. 

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu