ASV vēstnieks Vācijā pieprasa izmeklēt "Der Spiegel" skandālu (1)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: spiegel.de

ASV vēstnieks Vācijā Ričards Grenels piektdien pieprasīja nedēļas žurnālam "Der Spiegel" veikt izmeklēšanu par to, ka viens no tā godalgotajiem reportieriem "lielā mērogā" izgudrojis un safabricējis rakstus.

Grenels vēstulē "Der Spiegel" nākamajam galvenajam redaktoram Štefenam Klusmanam rakstīja, ka ASV ir "lielas bažas" par šo atklājumu, jo daudzi no šī žurnālista rakstiem fokusējās uz tematiem par Ameriku.

"Ir skaidrs, ka mēs bijām institucionālas neobjektivitātes kampaņas upuri," rakstīja Grenels.

"Mēs ceram uz pamatīgu izmeklēšanu, ko veiktu ārēja neatkarīga organizācija, lai precīzi noteiktu, kā "Der Spiegel" kaitējis žurnālistikas standartiem un kādas izmaiņas ir nepieciešamas žurnāla iekšējos procesos," piebilda vēstnieks.

"Der Spiegel" noraidīja ASV vēstnieka izteikto apsūdzību neobjektivitātē.

"Kad mēs kritizējam Amerikas prezidentu, tas ir nevis antiamerikānisms, bet Baltajā namā esošā vīra politikas kritika," paziņoja "Der Spiegel" galvenā redaktora pienākumu izpildītājs Dirks Kurbjuveits.

Jau ziņots, ka Vācijas respektablais nedēļas izdevums "Der Spiegel" trešdien šokēja mediju pasauli, atklājot, ka viens no tā godalgotajiem reportieriem gadiem ilgi safabricējis rakstus.

Klāss Relociuss "lielā mērogā viltojis savus stāstus un izgudrojis galvenos varoņus" vismaz 14 no 60 rakstiem, kas parādījušies žurnāla drukātajās un interneta versijās, rakstīja "Der Spiegel", brīdinot, ka var būt skarti arī citi izdevumi.

33 gadus vecais Relociuss atzinies rakstu safabricēšanā un pagājušajā nedēļas nogalē atkāpies. Viņš rakstus žurnālam veidojis septiņus gadus un ieguvis daudzas balvas par izmeklēšanas žurnālistiku, ieskaitot CNN Gada žurnālista balvu 2014.gadā. Šomēnes viņš tika pasludināts par Vācijas Gada reportieri ar rakstu par jaunu sīriešu zēnu.

"Der Spiegel" redaktori atzina, ka "šī, iespējams, ir lielākā žurnālistikas krīze" šajā izdevumā.

Krāpšanās atklājās, kad Relociusa kolēģim, kas ar viņu strādāja pie raksta par ASV-Meksikas robežu, radās aizdomas par dažām detaļām Relociusa izklāstā. Kolēģis galu galā sakontaktējies ar diviem avotiem, kurus Relociuss plaši citē novembrī publicētajā rakstā, un abi teikuši, ka nekad nav ar viņu tikušies.

Safabricēto rakstu vidū ir arī raksti par jemeniešu ieslodzīto Gvantanamo cietumā un NHL zvaigzni Kolinu Keperniku.

Hamburgā bāzētais žurnāls, kurš tiek cienīts par saviem dziļajiem izmeklēšanas rakstiem, notikušo raksturoja kā "zemu punktu "Der Spiegel" 70 gadu vēsturē". Ir izveidota komisija visa Relociusa darba žurnālā izmeklēšanai.

Relociuss arī veidojis rakstus virknei citu labi pazīstamu mediju, tostarp laikrakstiem "taz", "Welt" un "Frankfurter Allgemeine" svētdienas izdevumam. Viņš kā ārštata žurnālists 2010.gadā iesniedza Vācijas ziņu aģentūrai DPA trīs garas reportāžas no Izraēlas, un DPA pašreiz veic izmeklēšanu par tām.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu