Operāciju bloka izveidei Traumatoloģijas slimnīcā nākamgad vēlas novirzīt gandrīz miljonu eiro

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Nākamgad 962 058 eiro veselības reformu finansējuma tiks novirzīti endoprotezēšanas operāciju bloka izveidei Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā, liecina Veselības ministrijas (VM) informatīvais ziņojums par veselības reformas pasākumu īstenošanu 2019.gadā, kurš vēl jāsaskaņo ar Finanšu ministriju un Eiropas Komisiju (EK), kā arī jāpieņem zināšanai valdībā.

Kā pausts ziņojumā, lai uzlabotu slimnīcas darbības efektivitāti un tuvākā nākotnē spētu nodrošināt valsts piešķirtā papildu finansējuma apguvi endoprotezēšanas operāciju rindu mazināšanai un pakalpojumu sniegšanu ilgstoši slimojošām personām darbspējīgā vecumā, slimnīcai nepieciešams veikt ieguldījumus savas infrastruktūras attīstībai.

VM novērojusi, ka slimnīcā pieaug pacientu skaits, kā rezultātā jūtams operāciju telpu trūkums. Šī iemesla dēļ nereti veidojoties situācijas, kad pacienti stacionārā pavada vairākas dienas pirms operācijas, jo nav pieejama zāle, kur to veikt.

Ziņojumā pausts, ka slimnīcā nodrošināts nepieciešamais medicīniskais personāls, lai darbu varētu padarīt intensīvāku, tādējādi veicot operācijas lielākam pacientu skaitam, nekā šobrīd var to izdarīt ar esošiem operāciju zāļu resursiem. Intensificējot ķirurģisko darbu, būtu iespējams samazināt pacientu atrašanās laiku slimnīcā, tādējādi atbrīvojot vairākas vietas citiem pacientiem, uzskata VM.

Lai risinātu šo samilzušo jautājumu, Traumatoloģijas slimnīca plāno veikt 1.korpusa telpu rekonstrukciju ar mērķi izveidot operāciju zāli, multifunkcionālu telpu, kā arī dekontaminācijas telpu atbilstoši mūsdienu prasībām esošo, savu laiku nokalpojušo telpu vietā.

Slimnīcas 1.korpusā operāciju blokā atrodas neapgūta telpa, kurā iepriekš bija izvietota sterilizācijas nodaļa, un šī telpa ir piemērota operāciju zāles izveidei, teikts ziņojumā.

Kā lēš ministrija, operāciju zāles vispārējie celtniecības darbi izmaksās 95 787 eiro, iebūvējamās iekārtas - 120 000 eiro, pārvietojamās iekārtas - 352 000 eiro. Vienlaikus izmaksās iekļauta arī apkure, ventilācija, ūdensvads, kanalizācija un citi ar bloka izveidi saistīti izdevumi.

Vēl viena operāciju zāle, pēc VM aplēsēm, ļautu veikt vismaz 4-6 papildus operācijas dienā, kas ir 1040-1560 operācijas gadā. Tas ļautu samazināt endoprotezējamo pacientu rindu vismaz par trīs papildu cilvēkiem dienā un būtiski paātrināt to pacientu rindu, kuri šobrīd gaida operāciju mēnesi un ilgāk, attiecīgi ļaujot pacientiem ātrāk atgriezties darbā.

Jau ziņots, ka valdība šonedēļ atlika VM informatīvā ziņojuma par veselības reformas pasākumu īstenošanu 2019.gadā izskatīšanu.

Atlikšana saistīta ar to, ka šo ziņojumu vēl nepieciešams saskaņot ar Finanšu ministriju.

Saskaņā ar ziņojumu nākamgad veselības aprūpes reformas īstenošanai no EK Latvijai pieļautās budžeta atkāpes paredzēti papildu 154,2 miljoni eiro. Onkoloģisko saslimšanu diagnostikas un ārstēšanas pieejamības uzlabošanai paredzēti 36,2 miljoni eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu