Spānijas Augstākā tiesa neizskatīs lietu pret sešiem bijušajiem Katalonijas deputātiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Leta/AFP

Spānijas Augstākā tiesa nosūtījusi atpakaļ tiesai Barselonā lietu pret sešiem bijušajiem Katalonijas deputātiem, kuri apsūdzēti par līdzdalību neatkarības referenduma sarīkošanā.

]Viņu tiesāšana Madridē "nevajadzīgi paplašinātu" lietu, kas jau tā būs gara un sarežģīta, norādīja Augstākā tiesa, lemjot, ka šī lieta izskatāma zemākās instances tiesā.

Apsūdzētie bija deputāti Katalonijas parlamentā, kuru Spānijas valdība 2017.gada oktobrī atlaida pēc tam, kad tas bija pasludinājis Katalonijas neatkarību.

Viņi apsūdzēti par pretlikumīgu likumprojektu iesniegšanu balsošanai parlamentā. Viens no šiem likumprojektiem izsludināja neatkarības referendumu 2017.gada 1.oktobrī, lai gan tiesa bija to aizliegusi.

Katalonijas neatkarības kustības līderi pasludināja neatkarību, balsoties uz šī referenduma rezultātiem.

Augstākajā tiesā tiks tiesāti 12 citi Katalonijas līderi, kuri apsūdzēti nopietnākos noziegumos - par dumpi un/vai un valsts līdzekļu izšķērdēšanu.

Deviņi no šiem apsūdzētajiem atrodas pirmstiesas apcietinājumā. Prokuratūra pieprasījusi viņiem garus cietumsodus - līdz pat 25 gadiem cietumā.

Gaidāms, ka viņu tiesas prāva sāksies janvāra beigās vai februāra sākumā.

Tiesāti netiks septiņi katalāņu politiķi, kas pēc neatkarības centienu izgāšanās aizbēga uz ārvalstīm, jo Spānija neparedz iespēju tiesāt viņus aizmuguriski. Tostarp tiesāts netiks bijušais Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons, kuram bija svarīga loma separātistu kustībā un kurš šobrīd dzīvo trimdā Beļģijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu