Vācija ierobežo mošeju finansēšanu no Persijas līča valstīm (2)

LETA/DW
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Vācijas valdība sākusi pieprasīt Persijas līča valstīm reģistrēt finansējumu, ko tās sniedz Vācijas mošejām, vēsta vietējie mediji. Šis solis tiek īstenots, lai mazinātu mošeju radikalizācijas iespējas.

Vācijas Ārlietu ministrija vēlas, lai Saūda Arābija, Kuveita un citas Persijas līča valstis reģistrē visus ziedojumus vai valsts subsīdijas mošejām.

Valdība iesaistījusi iekšējās un ārējās izlūkošanas dienestus, lai izsekotu, kas naudu sūta un kas to saņem, vēsta laikraksts "Süddeutsche Zeitung" un raidorganizācija NDR.

Persijas līča valstīm arī jābrīdina Vācijas varasiestādes, ja kāda Vācijas reliģiskā organizācija tām lūdz palīdzību vai padomu.

Jaunā prakse tiek īstenota kopš pavasara. Iekšlietu ministrs Horsts Zēhofers novembrī islāma konferencē pauda apņemšanos samazināt "ārvalstu ietekmi" Vācijas mošejās.

Sadarbība ar Kuveitu jau nes augļus. Citas valstis esot atturīgākas.

Pagājušajā nedēļā tika izteikts priekšlikums par mošeju nodokļa ieviešanu līdzīgi jau pastāvošajam Vācijas baznīcu nodoklim, ko jau maksā katoļu un protestantu draudžu locekļi. Līdz ar šāda nodokļa ieviešanu tikšot samazināti radikalizācijas riski, kas parādās līdz ar finansējumu no musulmaņu valstīm.

Atbilstoši mediju ziņām Vācijas Apvienotais pretterorisma centrs (GTAZ) kopš 2015.gada, kad Vācijā ieradās tūkstošiem migrantu, seko līdzi "Persijas līča arābu valstu salafītu misionāru aktivitātēm".

Saūda Arābijai un citām valstīm ir "ilgtermiņa stratēģija", lai ietekmētu radikālo musulmaņu grupējumus, brīdina GTAZ. Rijāda šos apgalvojumus noliedz.

Persijas līča valstu "misionāru grupas" veido arvien ciešāku sakarus ar Vācijas un Eiropas salafītiem, norāda izlūkdienests.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu