Taizemei pašā tūrisma sezonas karstumā tuvojas lielākā vētra 30 gadu laikā

Desmitiem tūkstoši tūristu netiek prom no salām
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Tropiskā vētra "Pabuk" Taizemes dienvidos atnesusi lietusgāzes un stipru vēju. Tiek prognozēts, ka tā izvērtīsies par spēcīgāko vētru, kāda reģionā pieredzēta pēdējo 30 gadu laikā. Gaidāms, ka vētra virzīsies pāri vairākām tūristu iecienītām Taizemes vietām, kur patlaban ir liels atpūtnieku pieplūdums, vēsta raidorganizācija BBC.

"Pabuk" sasniegs Taizemi piektdien ap plkst.19.00 pēc vietējā laika, taču tur jau sācies spēcīgs lietus. Sinoptiķi norāda, ka vēja brāzmu ātrums varētu pārsniegt 26 metrus sekundē, turklāt gaidāmas ļoti spēcīgas lietusgāzes. Viļņu augstums sasniegs trīs līdz piecus metrus.

Prognozēts, ka spēcīgā vētra skars vairākus populārus tūrisma galamērķus: Samui, Phanganas un Tao salu, kā arī Andamanu jūrā esošās Phūketas un Pi-Pī salas. Skaistā Pi-pī sala savulaik tika iemūžināta slavenajā filmā "The Beach" ("Pludmale") ar Leonardo di Kaprio galvenajā lomā.

"Būt šeit ir diezgan biedējoši, jo nezinām, kas notiks, un mums nav iespējas tikt prom," raidorganizācijai CNN stāsta 26 gadus vecā amerikāņu tūriste Miranda Abidjere, kura atrodas Samui salā. 

Abidjere uz Samui devās ceļojumā ar ģimeni, lai eksotiskajā salā nosvinētu vīra 30. dzimšanas dienu. Tūristu piektdien paredzētais lidojums tika atcelts. Pārtraukta arī prāmju satiksme. Sieviete stāsta, ka no vietējām iestādēm neesot saņēmusi informāciju par vētru vai kā to pārlaist.

Abidjeres ģimene plāno vētru pārlaist privātmājā apmēram viena kilometra attālumā no pludmales. "Ja vētra būs ļoti spēcīga, mēs slēpsimies vannas istabā. Bet tagad varam tikai gaidīt," viņa norāda.

Foto: Reuters/ScanPix

Samui amatpersona CNN piektdien sacīja, ka uz Taizemes otrās lielākās salas patlaban atrodas apmēram 20 000 tūristu. "Sala ir pilnībā nošķirta no cietzemes, visu veidu transports uz turieni kopš vakardienas ir apturēts," informē amatpersona. Uz salas palikušajiem ārvalstniekiem vētru nāksies pārlaist turpat.

Taču mazākajās salās iestrēgušie cilvēki atrodas nedrošākā situācijā. Phanganas un Tao salu amatpersonas nobažījušās, ka salu nomaļā atrašanās vieta apgrūtinās glābšanas operācijas. Phanganā atrodas ap 15 000 tūristu, bet niršanas entuziastu iecienītajā Tao - apmēram 4000.

Tūkstošiem tūristu šonedēļ paguva pamest Taizemes salas pārpildītos prāmjos un īpaši norīkotās laivās.

Foto: Reuters/ScanPix

Vietējiem iedzīvotājiem un tūristiem ieteikts palikt iekštelpās vismaz no piektdienas plkst.16.00 līdz sestdienas rītam.

Vairāk nekā 6000 vietējo iedzīvotāju evakuēti. Pamatā tie ir Nakhonsīthammarātas provinces iedzīvotāji, kur vētra ceturtdien sasniedza Taizemes krastu, vēsta katastrofu seku likvidācijas dienests.

Lielos tūrisma centrus Phūketu, Samui un Krabi stihija pagaidām vēl nav skārusi. Samui lietus nav bijis spēcīgs, bet salas amatpersonas norādīja, ka situācija pagaidām nav uzskatāma par krīzi.

Foto: Reuters/ScanPix

Tropiskās vētras un taifūni ļoti reti sasniedz Taizemes cietzemi. Pēdējoreiz tas notika 1962.gadā - tropiskā vētra "Harieta" skāra 12 provinces un laupīja 900 cilvēku dzīvības. Vienīgais taifūns, kas sasniedzis Taizemi, bija "Gajs" 1989.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu