Diena vēsturē: Čehoslovākijā sākas Prāgas pavasaris

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Prāgas pavasaris
Prāgas pavasaris Foto: Wikimedia Commons

Pirms 51 gada, 1968. gada 5. janvārī toreizējā Čehoslovākijas Sociālistiskajā republikā par Komunistiskās partijas vadītāju tiek ievēlēts Aleksandrs Dubčeks un sākās liberalizācijas periods jeb Prāgas pavasaris.

Savos pirmajos valdīšanas mēnešos Dubčeks uzsāk padomju režīma liberalizāciju, ieviešot virkni politisku un ekonomisku reformu, to skaitā runas brīvību un politisko disidentu rehabilitāciju.

Dubčeka centieni nostiprināt valstī “sociālismu ar cilvēcīgu seju” tika uzņemti ar sajūsmu visā valstī, īsajam periodam kļūstot par Prāgas pavasari.

Foto: Wikimedia Commons

Tomēr PSRS šo liberalizāciju uzskatīja par tiešiem centieniem graut pastāvošo kārtību un režīmu valstī, tāpēc 1968. gada 20. augustā piecas Varšavas pakta valstis – aptuveni 600 tūkstošu kareivju liels karaspēks - iebruka Čehoslovākijā. Izkaisītās studentu pretošanās grupiņas nespēja stāties pretī padomju tankiem, tāpēc reformas tika apturētas, bet Dubčeks arestēts un nosūtīts uz Maskavu.

1989. gadā sāka brukt komunistiskais režīms, un Prāgā norisinājās virkne protestu un demonstrāciju, kas pieprasīja demokrātijas atgriešanu valstī. Harismātiskais "Harta 77" līderis Vāclavs Havels par Čehoslovākijas prezidentu kļuva 29. decembrī, ievadot jaunu laiku Čehoslovākijas (vēlāk Čehu un Slovāku Federatīvās Republikas) dzīvē.

Vāclavs Havels. 26.maijs, 1978
Vāclavs Havels. 26.maijs, 1978 Foto: AFP/LETA
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu