Saule pirms sava gala pārvērtīsies par mirdzošu kristāla lodi (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: University of Warwick/Mark Garlick

Līdzīgi kā cilvēks savās vecumdienās, arī zvaigznes, pienākot to pastāvēšanas beigām, saraujas, sakrunkojas un kļūst bālas. Šīs aukstās, blīvās lodes dēvē par baltajiem punduriem, un tie var tādā stāvoklī pavadīt miljardiem gadu.

Tajā laikā zvaigznes ar masu, kas astoņas līdz desmit reizes pārsniedz Saules masu, sadedzina savu pēdējo kodolenerģiju, pazaudē savus ugunīgos ārējos slāņus un pārvēršas ārkārtīgi kompaktos kodolos, kļūstot par planētas izmēra lodi ar Saules masu.

Lai arī priekš zvaigznes tas izklausās visai pieticīgs gals, tomēr jaunajā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature”, izvirzīta teorija, ka baltais punduris varētu būt tikai zvaigznes metamorfozes sākums.

Astronomi izpētīja vairāk nekā 15 tūkstošus balto punduru, kas atrodas Piena Ceļa galaktikā un secināja, ka mirstošas zvaigznes vienkārši neizzūd no eksistences, vispirms tās pārvēršas par mirdzoša kristāla lodēm.

“Visi baltie punduri kādā savas evolūcijas mirklī kristalizēsies, kas nozīmē, ka miljardiem mūsu galaktikas balto punduru jau piedzīvojuši šo metamorfozi un kļuvuši par kristāla lodēm,” komentēja pētījuma autors Emanuels Tremblijs.

Ja tas viss ir pareizi, tad arī mūsu Saule reiz pārvērtīsies par mirdzošu kristāla lodi debesīs.

Pētījumā astronomi izmantoja slaveno Gajas satelītu, lai izanalizētu 15 tūkstošu zināmāko balto punduru krāsu un spožumu. Noskaidrojās, ka vairumam zvaigžņu bija kopīga krāsa un mirdzums neatkarīgi no to lieluma vai vecuma.

Šo zvaigžņu vienotais izskats liecināja, ka visi baltie punduri ir sasnieguši kādu noteiktu posmu savā attīstībā, kas var ilgt miljardiem gadu. Izmantojot zvaigžņu evolūcijas modeļus, zinātnieki noskaidroja, ka visas šīs zvaigznes ir sasniegušas posmu, kad no to kodoliem lielos daudzumos atbrīvojas latentās gāzes, palēninot to atdzišanu. Kad baltais punduris ir pietiekami atdzisis, tā kodols sāk sacietēt. Citiem vārdiem sakot, zvaigzne pārvēršas par kristālu.

Pašlaik nepieciešami padziļinātāki pētījumi, lai labāk saprastu zvaigžņu dzīvi un nāvi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu