Lietuvā sākas 1991.gada 13.janvāra notikumu piemiņas pasākumi (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš

Lietuvā šai nedēļas nogalē norisinās plaši pasākumi, kas veltīti Brīvības aizstāvju dienai, atceroties 1991.gada 13.janvāra traģiskos notikumus, kad padomju karaspēka īpašās vienības ar militāro tehniku iebrauca neapbruņotu Viļņas televīzijas torņa aizstāvju pūlī un sāka šaut uz civiliedzīvotājiem, nogalinot 14 cilvēkus un ievainojot vēl aptuveni tūkstoti.

Toreiz padomju armija ieņēma Lietuvas Televīzijas un radio komiteju, Preses namu un citas stratēģiski svarīgas ēkas. Kad desantnieki pārtrauca Lietuvas radio un televīzijas pārraides, sāka darboties Kauņas radio un televīzija. Pateicoties lietuviešu nevardarbīgajai pretestībai, izdevās noturēt Seima ēku, ko sargāja desmitiem tūkstošu cilvēku, un saglabāt Lietuvas valstiskumu.

Sestdien Lietuvas Seimā paredzēta toreizējo brīvības aizstāvju tikšanās "Nakts sardze". Pievakarē pie Viļņas televīzijas torņa, Lietuvas radio un televīzijas ēkas un parlamenta tiks iededzināti atmiņu ugunskuri, bet Sv.Jāņa baznīcā notiks piemiņas koncerts.

Piemiņas pasākumi turpināsies arī svētdien, kad svinīgā Lietuvas Seima sēdē tiks pasniegta ikgadējā Brīvības prēmija, kas šoreiz piešķirta septiņiem bijušajiem nacionālajiem partizāniem, kuri cīnījušies pret padomju okupāciju. Kritušo brīvības aizstāvju piemiņa tiks godināta Viļņas Antakalnes kapsētā, gan citviet Lietuvā, bet Viļņas katedrālē tiks noturēta piemiņas mise.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu