Trīs mēneši gūstā: 13 gadus veca amerikāniete aizbēg no nolaupītāja, kurš nogalināja viņas vecākus

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Džeimija Klosa
Džeimija Klosa Foto: AFP/SCANPIX

Pērnā gada oktobrī Viskonsinas policija Baronas pilsētā saņēma dīvainu izsaukumu - neviens nerunāja, bet fonā bija dzirdami aizdomīgi trokšņi. Kad policija pēc dažām minūtēm ieradās adresē, no kuras zvans tika saņemts, pavērās briesmīga aina - īpašumā bija noslepkavots pusmūža pāris. Viņu 13 gadus vecā meita bija pazudusi bez vēsts.

Šomēnes Džeimija Klosa beidzot tika atrasta, taču viņas stāsts ir gaužām bēdīgs. 

Novārgusī pusaudze ceturtdien netālu no nelielās, mežiem apvītās Gordonas pilsētiņas lūdza palīdzību kādam turienes iedzīvotājam. Viņa sacīja, ka viņas vecākus esot noslepkavojis 21 gadu vecais Džeiks Tomass Patersons, kurš pēc tam esot viņu nolaupījis un trīs mēnešus turējis gūstā. Kamēr Patersons bija prom, viņai radās iespēja aizbēgt.

Palīdzību viņa lūdza pirmajam sastaptajam cilvēkam, un cita vietējā iedzīvotāja izsauca policiju. Drīz vien policija apturēja Patersona auto un arestēja jaunieti, izvirzot apsūdzības nolaupīšanā un slepkavībās.

Policija uzskata, ka uzbrukums bija rūpīgi plānots, taču viens jautājums pagaidām palicis neatbildēts - kāpēc? 

Klosa apgalvo, ka nolaupītāju neesot pazinusi. To apstiprina arī policija, kuras rīcībā nav pierādījumu, ka Patersons būtu ar Klosu mēģinājis sazināties kaut tikai ar sociālo tīklu starpniecību.

"Viņa teica, ka šī cilvēka vārds esot Džeiks Patersons," sacīja Kristīne Kasinskasa, kura pēc meitenes atrašanās izsauca policiju. "Viņa nerunāja par to, kāpēc un kā. Viņa teica, ka nepazīstot viņu."

Pēc izbēgšanas Klosa pirmo sastapa vietējo iedzīvotāju Džīnu Nateri, kura pa lauku ceļu pastaigājās ar suni. "Viņa kliedza - lūdzu, palīdziet! Es nezinu, kur esmu! Esmu apmaldījusies!" stāsta Natere.

Natere aizveda meiteni uz Pītera un Kristīnes Kasinskasu māju. Klosa bija klusa, norāda Pīters Kasinskass. No Klosas stāstītā izriet, ka lielāko daļu gūstā pavadītā laika viņa bijusi Gordonā - mežstrādnieku ciemā ar apmēram 650 iedzīvotājiem.

Baronas šerifs norāda, ka policisti centīsies noskaidrot visus notikušā apstākļus - kas notika, kamēr Klosa tika turēta gūstā, un kāpēc viņa tika nolaupīta. Policija atklāja, ka Klosas bēgšanas laikā sagūstītājs neesot bijis mājā, taču sīkāku informāciju par jaunietes bēgšanu nesniedza.

"Es zinu, ka jūs visi gribat dzirdēt atbildi, kāpēc kas tāds vispār notika," preses konferencē sacīja šerifs. "Ticiet man, arī mēs to gribētu zināt."

Klosa ceturtdien tika ievietota slimnīcā uz novērošanu, bet nākamajā dienā viņu izrakstīja.

Meitene "jūtas tik labi, cik šādos apstākļos ir iespējams", norādīja policija.

Klosas vectēvs Roberts Naibergs sacīja, ka mēnešiem ilgi esot lūdzis Dievu, kaut saņemetu labas ziņas par mazmeitu. "Cik labi, ka viņa izbēga," teica vectēvs.

Patersona pirmā tiesas sēde nozīmēta pirmdien. 

Policija uzskata, ka jaunietis nogalināja Klosas vecākus, lai varētu sagūstīt pusaudzi. Uzbrukums bijis plānots, jo puisis pirms tā izdarīšanas noskuvis matus, lai nozieguma vietā neatstātu savu DNS.

2016.gadā Patersons vienu dienu strādāja tajā pašā "Jennie-O" tītara gaļas produktu ražotnē Baronā, kurā bija nodarbināti Klosas vecāki, paziņojis uzņēmums. Jaunietis no darba aizgāja, sakot, ka pārceļas dzīvot uz citu vietu. Tomēr nekas neliecina, ka šajā īsajā laika posmā Patersonam esot bijuši kādi kontakti ar pāri.

Patersons nav iepriekš sodīts. 2015.gadā viņš pabeidza vidusskolu, kur piedalījās viktorīnās un bija labs skolēns ar "lielisku draugu kompāniju", norāda Nortvudas vidusskolas pārstāvis.

"Es neko daudz par viņu neatceros," stāsta Klosas vārdā policiju izsaukusī Kasinskasa, kura Patersonam pamatskolas laikā mācīja dabaszinātnes. "Viņš šķita diezgan kluss. Neatceros neko tādu, kas jebkādā veidā izskaidrotu šo gadījumu."

Ziņas par Klosas atrašanu ar prieku tika uzņemtas Viskonsinas pilsētā Baronā, kas atrodas apmēram 100 kilometru attālumā no Gordonas. Ceturtdienas pavērsiens pielika punktu gandrīz trīs mēnešus ilgajai meklēšanai un spekulācijām, ka Klosa varētu būt mirusi.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu