Ārlietu ministrs: Krievijas kontrole pār Kuriļu salu grupu nav apspriežama (3)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Sergejs Lavrovs
Sergejs Lavrovs Foto: AFP/SCANPIX

Krievijas kontrole pār Kuriļu salu grupu, ko PSRS karaspēks sagrāba Otrā pasaules kara pēdējās dienās, nav apspriežama, pirmdien pēc tikšanās ar Japānas kolēģi paziņoja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

Japānas un Krievijas domstarpības par šīm salām joprojām kavē robežas noteikšanu un miera līguma noslēgšanu pēc Otrā pasaules kara.

"Mēs esam informējuši mūsu draugus no Japānas, ka jautājumi par salu suverenitāti netiek apspriesti," pēc tikšanās ar Japānas ārlietu ministru paziņoja Lavrovs.

"Tā ir Krievijas Federācijas teritorija," viņš uzsvēra.

Lavrovs tikšanās laikā brīdināja Japānu, ka nebūtu prātīgi vienpusēji veicināt spekulācijas, kamēr vienošanās nav panākta.

"Mums jāstrādā pie miera līguma profesionāli, nemēģinot izkropļot vienošanās, kas panāktas starpposmos, un nesaasinot vienpusējo retoriku publiskajā telpā," sacīja Lavrovs.

1945.gadā padomju armijas okupēto Kuriļu salu dienviddaļu Japāna joprojām uzskata par savām Ziemeļu teritorijām. Tokija pretendē uz Iturupas, Kunaširas, Šikotanas un Habomai salām, atsaucoties uz divpusējo 1855.gada Traktātu par tirdzniecību un robežām.

Maskava savukārt uzskata, ka Krievijas suverenitāte pār Dienvidkuriļu salām nav apšaubāma.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu