Grieķijas premjers Ciprs iztur uzticības balsojumu strīdā par Maķedonijas nosaukumu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs
Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs Foto: AFP/SCANPIX

Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs trešdien izturēja parlamenta uzticības balsojumu viņa valdībai, kas tika rīkots pēc tam, kad strīds par kaimiņvalsts Maķedonijas jauno nosaukumu izraisīja četrus gadus pastāvējušās valdošās koalīcijas izjukšanu.

Cipra valdību balsojumā atbalstīja pavisam 151 deputāts, tai skaitā vairāki neatkarīgie likumdevēji. Grieķijas vienpalātas parlamentā ir 300 deputātu.

"Valdība šodien lūdz rīkot uzticības balsojumu, kas ir līdzvērtīgs balsojumam par stabilitāti un valsts politisko uzticamību uz Eiropas un pasaules skatuves," Ciprs pirms balsojuma paziņoja parlamentā.

Neraugoties uz šo uzvaru, tomēr nav skaidrs Cipra valdības tālākais liktenis un tas, vai viņš paliks premjera amatā līdz četru gadu termiņa beigām septembrī.

Viņa nākamais izaicinājums ir panākt, lai parlaments ratificētu vienošanos par kaimiņvalsts Maķedonijas jauno nosaukumu Ziemeļmaķedonija, kas ir izprovocējis protestus abās valstīs.

Grieķijas premjers jūnijā parakstīja ar Maķedonijas valdības vadītāju Zoranu Zaevu vienošanos, kas paredz pārdēvēt Maķedonijas Republiku par Ziemeļmaķedonijas Republiku, lai tādējādi pieliktu punktu jau desmitgadēm ilgušajam abu valstu konfliktam un pavērtu Maķedonijai ceļu uz Eiropas Savienību un NATO.

Maķedonijas parlaments piektdien veica attiecīgus grozījumus konstitūcijā, un tagad par šo vienošanos jābalso Grieķijas parlamentam, kur tās ratificēšanai nepieciešams vienkāršs balsu vairākums.

Saistībā ar šo gaidāmo balsojumu nacionālistu partija "Neatkarīgie grieķi" svētdien paziņoja par aiziešanu no valdošās koalīcijas un partijas līderis Pans Kammens atkāpās no aizsardzības ministra amata.

Cipra kreisā partija "Syriza" Grieķijas parlamentā ir pārstāvēta ar 145 deputātiem, bet "Neatkarīgajiem grieķiem" ir septiņi deputātu mandāti.

44 gadus vecais Ciprs otrdien savā runā parlamentā uzstāja, ka viņa valdībai "ir vēl deviņi mēneši un ļoti svarīgi uzdevumi, kas jāveic," norādot uz oktobrī gaidāmajām vēlēšanām.

Starp Cipra mērķiem ir konstitūcijas pārskatīšana un minimālās algas paaugstināšana.

Atēnās svētdien ir paredzēta jauna demonstrācija pret vienošanos par jauno kaimiņvalsts Maķedonijas nosaukumu.

Grieķijas valdība vēl nav minējusi datumu parlamenta balsojumam par šo vienošanos, bet Ciprs nesen sacīja, ka tas varētu notikt šomēnes.

"Neatkarīgo grieķu" līderis Kammens trešdien sacīja, ka par šo vienošanos vajadzētu rīkot referendumu.

Balsojuma iznākums būs lielā mērā atkarīgs no nelielās proeiropeiskās opozīcijas partijas "To Potami" nostājas.

"Jūs varbūt esat atraduši 151 deputātu uzticības balsojumam, bet neatradīsiet 151 deputātu, kas atbalstītu vienošanos [par Maķedonijas nosaukumu]," trešdien valdībai paziņoja šīs partijas parlamentārais preses sekretārs Pans Amirs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu