Zināmi topošās valdības plāni demogrāfijas uzlabošanai (19)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas demogrāfiskās situācijas uzlabošanai topošā valdība sola atbalstīt dažāda veida ģimenes, tostarp jaunas, kuplas, viena vecāka un trūcīgas ģimenes, liecina aģentūras LETA rīcībā esošais Krišjāņa Kariņa (JV) valdības deklarācijas projekts.

Topošās valdības partneri vēl šorīt tikās, lai noslēgtu darbu pie valdības deklarācijas.

Kā pausts deklarācijas projektā, topošā valdība sola nodrošināt, ka jaunajām ģimenēm veidojas pozitīva pirmā bērna audzināšanas pieredze. Politiķi plāno nodrošināt pieejamu kvalitatīvu veselības aprūpi un saskarsmi ar valsts institūciju darbu, kas pilnībā vērsts uz labvēlīgu pretimnākšanu, pirmsskolas mācību iestādes pieejamību dzīvesvietas tuvumā, nodrošinot brīvu vecāku izvēli pirmsskolas vecuma bērnu pieskatīšanai vai izglītošanai, kā arī pilnvērtīgu atbalstu krīzes situācijās.

Tāpat Kariņa valdība sekmēs kuplu ģimeņu veidošanos, proti, tiks turpināta tā sauktā Trešā bērna politika, kā arī paplašināta Latvijas Goda ģimenes programmu. Tāpat iecerēts nodrošināt atbalsta kopumu gados jaunajiem vecākiem, kā arī ar atbilstošu politiku nodrošināt pienācīgu dzīves kvalitātes līmeni mazāk aizsargātām grupām, tostarp kuplām un viena vecāka ģimenēm.

Sekmēsim ģimenei sadzīves apstākļu uzlabošanos, izstrādājot un ieviešot motivējošu un plašu ilgtermiņa valsts Mājokļa stratēģiju - jaunu mājvietu būvei, mājokļu paplašināšanai un renovācijai - mājokļa pieejamībai ģimenēm, atbilstoši Eiropas valstu labākajai praksei.

Politiķi sola atbalstīt ģimenes ar mērķtiecīgiem valsts atbalsta pasākumiem, kā arī daudzpusīgiem ģimeņu ikdienu atvieglojošiem pašvaldību pakalpojumiem. Iecerēts pārskatīt ģimenes valsts pabalsta sistēmu, lai pabalsta apmērs būtu atkarīgs nevis no bērna kārtas skaitļa, bet no aprūpējamo bērnu skaita, būtiski paaugstinot atbalsta intensitāti sākot ar diviem bērniem ģimenē.

Deklarācijā iekļauts arī solījums nodrošināt platformu pašvaldību un privāto uzņēmumu labdabīgai sacensībai ar atbalstu ģimenēm.

Topošie ministri sola godināt sabiedrībā ģimenes vērtības un visādi veicināt izpratni par atbildīgumu savstarpējās attiecībās, kā arī seksuālo un reproduktīvo veselību. Tāpat deklarācijā politiķi apņēmušies veicināt ģimenes un darba dzīves saskaņošanu, iedrošinot abus vecākus līdzvērtīgi iesaistīties ģimenes dzīvē un bērnu audzināšanā.

Mazinot ienākumu nevienlīdzību vecumdienās, iecerēts arī noteikt, ka apmaksātā bērna kopšanas laikā valsts veic sociālās iemaksas vecāku pensiju kapitālā pilnā apmērā no visa bērnu pabalsta. Tādējādi iecerēts panākt, ka jaunie vecāki tiek sociāli apdrošināti tādā iemaksu līmenī, kā iepriekš strādājot, kā arī līdzsvarot vecāku nopelnīto pensiju.

Bez ģimeņu atbalstīšanas Kariņa iecerējusi arī citus pasākumus demogrāfiskās situācijas uzlabošanai, tostarp izstrādāt un sākt ieviest aktīvas un veselīgas novecošanas stratēģiju, iekļaujot veselīga dzīvesveida veicināšanu, kvalitatīva dzīves un darba mūža ilgumu, sabiedrības izglītošanu.

Tāpat Kariņa valdības deklarācijā iekļauts solījums turpināt arī remigrācijas programmu, "www.paps.lv" ieviešot kā pastāvīgu programmu.

Savukārt veselīgas tautas ataudzes nodrošināšanai tiks veidots starpnozarisks sadarbības instruments bērnu garīgās veselības jautājumu risināšanai.

Jau ziņots, ka topošās koalīcijas partijas pilnībā vienojušās par valdības deklarāciju, žurnālistiem sacīja premjera amata kandidāts Krišjānis Kariņš (JV).

Starp topošās valdības darba prioritātēm būs finanšu sistēmas sakārtošana, drošības un tiesiskuma stiprināšana, administratīvi teritoriālā reforma, veselības aprūpes un izglītības kvalitātes un pieejamības uzlabošana, kā arī obligātā iepirkuma komponentes (OIK) atcelšana, liecina aģentūras LETA rīcībā esošais valdības deklarācijas projekts.

Tāpat starp valdības prioritātēm paredzēts noteikt tautsaimniecības konkurētspējas, produktivitātes un investīciju apjomu paaugstināšanu, kā arī demogrāfiskās situācijas uzlabošanu. Valdības darbs šo prioritāšu īstenošanā tiks balstīts uz "stingru fiskālo disciplīnu ar tiekšanos uz pārpalikuma veidošanu valsts budžetā".

Valdības mērķi, rūpējoties par Latvijas iedzīvotāju labklājību, būšot eiroatlantiskā kursa stiprināšana, fiskālā disciplīna, bezkompromisu tiesiskums un nevienlīdzības samazināšana, pausts dokumentā.

Valdības veidošanas procesā iesaistītas piecas partijas - "Jaunā Vienotība", Jaunā konservatīvā partija, "KPV LV", nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, kā arī "Attīstībai/Par!".

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu