Atbildību par sprādzienu Kolumbijas policijas akadēmijā uzņemas teroristisks grupējums

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtiņš un Dagmāra.

Kolumbijas komunistu teroristiskais grupējums "Nacionālās atbrīvošanās armija" (ELN) pirmdien uzņēmās atbildību par sprādziena sarīkošanu ceturtdien Bogotas policijas akadēmijā, kurā tika nogalināti 20 cilvēki.

Teroraktā dzīvību zaudēja arī to sarīkojušais uzbrucējs, bet uzbrukuma rezultātā izjukušas cerības uz Havanā notikušo miera sarunu turpināšanu.

Kā skaidroja ELN , ceturtdien notikušais mīnētā auto sprādziens bijusi atbilde uz to, ka Kolumbijas prezidenta Ivana Dukes valdība nav respektējusi ELN vienpusējā kārtā pasludināto Ziemassvētku pamieru.

"Pret šiem objektiem un karavīriem īstenotā operācija ir likumīga kara likumu ietvaros. Upuru mierīgo iedzīvotāju vidū nebija," teikts ELN paziņojumā, kas publicēts tīmekļa vietnē.

Akadēmija ir militārs objekts, kur kadeti tiek apmācīti, lai kļūtu par izlūkdienesta darbiniekiem un piedalītos militārās operācijās, skaidroja ELN.

"Prezidents nerespektēja mūsu miera žestu" un "viņa atbilde bija īstenot militārus uzbrukumus pret mums", teikts paziņojumā.

Kolumbijas karaspēks 25.decembrī bombardējis nometni, un uzbrukumā cietušas arī netālu mītošās ģimenes, minot konkrētu gadījumu, norādīja ELN.

"Tas būtu ļoti neproporcionāli, ja valdība mums uzbrūk, bet mēs nevaram atbildēt pašaizsardzības nolūkā," teikts paziņojumā.

Kolumbijas valdība uzbrukumā policijas akadēmijai jau piektdien vainoja ELN.

Aizsardzības ministrs Giljermo Botero sprādzienu pie Ģenerāļa Santandera policijas akadēmijas nosauca par "ELN sarīkotu teroraktu".

Līdz ar terorakta sarīkošanu mazinājušās izredzes par Kolumbijas valdības miera sarunām ar ELN, kas ilgušas divus gadus. Sākotnēji tās notika Ekvadorā, bet vēlāk - Kubā. Līdz ar Dukes stāšanos prezidenta amatā augustā tās iestigušas.

Kopš 2016.gada, kad iepriekšējais Kolumbijas prezidents Huans Manuels Santoss parakstīja miera līgumu ar lielāko nemiernieku grupējumu FARC, valstī lielā mērā valdīja miers.

Tā kā FARC pārtapusi par politisku partiju, ENL palikusi par vienīgo aktīvo nemiernieku grupējumu valstī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu