Maskava apgalvo, ka tās raķetes atbilst INFT noteikumiem (10)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Maskava trešdien paziņojusi, ka Līgums par vidējā un tuvā darbības rādiusa raķešu likvidāciju (INFT) atļauj spārnoto raķeti 9M729, kuru Vašingtona uzskata par līguma pārkāpumu un tādēļ draudējusi no tā izstāties.

Krievijas artilērijas komandieris Mihails Matvejevskis sacīja, ka raķetes 9M729 maksimālais darbības rādiuss ir 480 kilometri.

INFT, ko 1987.gadā Vašingtonā parakstīja toreizējais ASV prezidents Ronalds Reigans un toreizējais Padomju Savienības līderis Mihails Gorbačovs, aizliedz raķetes, kuru darbības rādiuss pārsniedz 500 kilometrus.

Raķete 9M729
Raķete 9M729 Foto: AFP/AP/Scanpix

Krievija visu laiku apgalvojusi, ka ievēro līgumu, bet šodien pirmo reiz sniegusi plašāku informāciju par raķeti 9M729, kas raisījusi bažas par INFT pārkāpšanu.

Matvejevskis sacīja, ka raķetes darbības rādiuss apstiprināts militārajās mācībās 2017.gadā.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs šomēnes izteicās, ka Maskava ir gatava strādāt ar Vašingtonu, lai glābtu INFT.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins izteicies, ka Krievija ir atvērta idejai par citu valstu pievienošanos līgumam, bet ir arī draudējis izstrādāt INFT aizliegtās kodolraķetes, ja līgums tiks lauzts.

Vašingtona ir devusi Krievijai laiku līdz 2.februārim, lai likvidētu raķetes, ko uzskata par INFT pārkāpumu, pretējā gadījumā solot izstāties no līguma.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu