Vjačeslavs Dombrovskis: Kariņa valdība pildīs tās sponsoru intereses (7)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Vjačeslavs Dombrovskis
Vjačeslavs Dombrovskis Foto: Edijs Pālens/LETA

Ministru prezidenta amata kandidāta Krišjāņa Kariņa (JV) veidotā valdība pildīs tās sponsoru intereses, uzskata partijas "Saskaņa" Saeimas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis.

Pirms balsojuma par Kariņa valdību Dombrovskis, stāvot Saeimas tribīnē, uzsvēra, ka viņam tāpat kā daudziem citiem simtiem tūkstošu cilvēku ir grūti noticēt Kariņa teiktā patiesumam. "Jūsu valdība ir sabiedrības uzmešana un šķelšanas valdība," pauda politiķis, uzsverot, ka topošās valdības deklarācijā nav atrodami vismaz 99% pirmsvēlēšanu laikā doto solījumu.

Deputāts pārmeta topošās koalīcijas partijām atkāpšanos no pašu dotajiem solījumiem, norādot, ka šāda situācija liecinot par koalīcijas deputātu rakstura un personības lūzumu.

Dombrovskis kritizēja arī apstākli, ka valdību "vismaz formāli vadīs partija, kura saņēmusi viszemāko vēlētāju uzticību". "Tieši jūsu personīgā ticība partijai bija tik liela, ka nekandidējāt vēlēšanās. Ja jūs kandidētu, vai jūs vispār ievēlētu? Jūs sakāt, ka valdība ķersies pie solījumu pildīšanas tikai 2020.gadā, bet deklarācija liecina, ka jūsu izpratne par ekonomiku un tautsaimniecību ir pielīdzināma nullei," sacīja politiķis.

Politiķa ieskatā topošā koalīcija atgādina fiktīvas laulības, kuras dalībnieki viens otru ienīstot. Dombrovskis uzskata, ka Kariņa valdība pildīs tās sponsoriem dotos solījumus. "Mums šodien liek balsot par Kariņa valdību, bet kas to reāli vadīs? Kas jūs vada, Kariņa kungs?" vaicāja politiķis.

Kā ziņots, Kariņa topošās valdības partneri šorīt Saeimas nama Sarkanajā zālē parakstīja koalīcijas sadarbības līgumu, valdības deklarāciju un fiskālās disciplīnas līgumu.

Savukārt pusstundu pēc Saeimas ārkārtas sēdes beigām Viesu zālē plānota Kariņa preses konference. Pēc valdības apstiprināšanas tā plānojusi arī pulcēties uz pirmo svinīgo sēdi valdības mājā.

Topošo valdību varētu atbalstīt 61 deputāts - tātad stabils labēji centrisks vairākums, iepriekš lēsa Kariņš.

Valdību veidos piecu politisko spēku pārstāvji - "Jaunā Vienotība" (JV), Jaunā konservatīvā partija (JKP), "KPV LV", "Attīstībai/Par" (AP) un "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK). Valdību vadīs politiķis no JV, lai arī šī partija vēlēšanās ieguva vismazāko mandātu skaitu Saeimā.

JV valdībā pārstāvēs premjers, kā arī finanšu ministrs Jānis Reirs un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Savukārt JKP valdībā pārstāvēs tieslietu ministrs, premjera biedrs Jānis Bordāns, izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska un satiksmes ministrs Tālis Linkaits.

AP būs atbildīga par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, kuru vadīs Juris Pūce, Aizsardzības ministriju, par kuru būs atbildīgs Artis Pabriks, kā arī Veselības ministriju, kuru vadīs Ilze Viņķele. Pabriks būs arī premjera biedrs. VL-TB/LNNK valdībās pārstāvēs kultūras ministre Dace Melbārde un zemkopības ministrs Kaspars Gerhards, bet "KPV LV" - ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro, iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens un labklājības ministre Ramona Petraviča.

"KPV LV" nav vienbalsīga atbalsta valdībai, un pieci šīs frakcijas deputāti jau iepriekš paziņoja, ka neatbalsta dalību Kariņa valdībā.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu