Turcija apgalvo, ka spēj viena pati izveidot drošības zonu Sīrijā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Turcija spēj viena pati izveidot drošības zonu Sīrijā, ceturtdien paziņojis Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu.

Mēs varam paši izveidot šo drošības zonu un īstenot nepieciešamos drošības pasākumus," telekanālā "A-Haber" paziņoja Čavušolu.

Turcija vēlas izveidot Sīrijā 30 kilometru platu drošības zonu, lai noturētu Sīrijas kurdu grupējuma Tautas aizsardzības vienības (YPG) kaujiniekus pa gabalu no Turcijas robežas.

Neraugoties uz to, ka YPG bijusi izšķiroša loma uzvarās Sīrijā karā pret teroristu grupējumu "Islāma valsts", un to, ka Vašingtona Sīrijas kurdu kaujiniekus uzskata par sabiedrotajiem un tos militāri atbalstījusi, Ankara YPG dēvē par Turcijā ārpus likuma izsludinātās Kurdistānas Strādnieku partijas (PKK) - bruņotā separātistu grupējuma - atzaru.

Turcija jau vairākus mēnešus draud sākt uzbrukumu Sīrijas ziemeļos, lai padzītu kurdu kaujiniekus no turienes. Taču pēc ASV paziņojuma par karavīru izvešanu no Sīrijas, Ankara pagaidām atlikuši šo ieceri.

Vašingtona ir pieprasījusi garantijas YPG kaujinieku drošībai pēc ASV spēku aiziešanas, taču Ankara noraidījusi jebkādu nosacījumu izvirzīšanu.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans svētdien telefonsarunā ar ASV prezidentu Donaldu Trampu vienojās paātrināt sarunas starp abu valstu ģenerāļiem par "drošības zonas" izveidošanu Sīrijā

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu