ASV gatava piešķirt Venecuēlas tautai 20 miljonus dolāru (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Nikolass Maduro
Nikolass Maduro Foto: Reuters/ScanPix

ASV ir gatavas piešķirt 20 miljonus dolāru humānajai palīdzībai Venecuēlas tautai, ceturtdien sacīja Savienoto Valstu valsts sekretārs Maiks Pompeo, vienlaikus mudinot citas valstis vairs neatzīt Nikolasu Maduro par Venecuēlas prezidentu.

ASV par Venecuēlas pagaidu prezidentu atzinušas parlamenta spīkeru un opozīcijas līderi Huanu Gvaido. Vairākas citas valstis, pārsvarā Amerikā, sekojušas ASV paraugam. Savukārt tādas valstis kā Krievija, Turcija, Bolīvija un Meksika turpina atzīt Maduro.

Pompeo nosodīja "autoritāros režīmus, kas sastājušies rindā, lai atbalstītu" Maduro, un īpašu nopēlumu veltīja Kubai.

Viņš mudināja Venecuēlas drošības spēkus aizsargāt Gvaido, kā arī brīdināja "režīma paliekas" nenodarīt ļaunu protestētājiem.

Pomepo, runājot Amerikas Valstu Organizācijā Vašingtonā, mudināja organizāciju un tās dalībvalstis atbalstīt Gvaido, kā arī "demokrātisku, mierīgu pāreju".

Pompeo brīdināja Maduro, ka spēka pielietošana pret masu demonstrācijām ir nepieļaujama.

"Debašu laiks ir pagājis. Bijušā prezidenta Nikolasa Maduro režīms ir neleģitīms," uzsvēra Pompeo.

Gvaido sevi par Venecuēlas prezidenta pienākumu izpildītāju pasludināja trešdien, kad, sekojot viņa aicinājumam, Venecuēlas pilsētu ielās bija izgājuši simtiem tūkstošiem cilvēku, lai pieprasītu Maduro atkāpšanos.

Tūlīt pēc tam ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka oficiāli atzīst Gvaido par Venecuēlas valsts galvas pienākumu izpildītāju.

Baltā nama saimnieks uzsvēra, ka vienīgais leģitīmais varas atzars Venecuēlā ir Nacionālā sapulce, ko ievēlējusi venecuēliešu tauta.

Vairākas reģiona valstis drīz pēc tam sekoja ASV piemēram, arī Brazīlija, Argentīna, Kolumbija un Kanāda.

Eiropas Savienība (ES) nepauda tiešu atbalstu Gvaido, bet aicināja sarīkot Venecuēlā "brīvas un ticamas vēlēšanas".

Krievija paudusi nopēlumu rietumvalstīm, kas atbalstījušas Gvaido.

Pompeo vēl trešdien aicināja Venecuēlas armiju un drošības spēkus "atbalstīt demokrātiju un aizsargāt Venecuēlas pilsoņus".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu