Turcija nepilda vienošanos par migrantu neieplūdināšanu Eiropas Savienībā (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Neraugoties uz Turcijas un Eiropas Savienības iepriekš noslēgto līgumu, kas paredz izmaksāt Ankarai līdz pat sešiem miljardiem eiro apmaiņā pret tās robežu stingrāku uzraudzību un nelegālās imigrantu plūsmas uz Eiropas Savienību ierobežošanu, pagājušajā gadā ievērojami pieaudzis no Turcijas Grieķijā nelegāli iekļuvušo migrantu skaits. Eiropas Komisijas rīcībā ir nonācis dokuments, kurā teikts, ka pērn caur Turciju ES iekļuvušo migrantu skaits pieaudzis par aptuveni 20%, ja salīdzina ar situāciju vēl gadu iepriekš. Grieķija to uzskata par ļoti lielu problēmu.

Eiropas Komisijas iekšējā ziņojumā, kas nonācis laikraksta „Welt am Sonntag” rīcībā, norādīts, ka pērn Eiropas Savienībā no Turcijas iekļuvuši 50 789 migranti, kamēr 2017.gadā – 41 720. Kopumā tas ir pieaugums par 22%, vēstīts Briselē sagatavotajā ziņojumā. Lielākoties tie ir migranti no Turcijas, Sīrijas, Irākas un Afganistānas.

No Turcijas uz Grieķiju nelegāli pārceļojuši 47 939 cilvēki, no tiem 15 798 – pa sauszemi. 2383 migranti ieradušies Itālijā, 349 Bulgārijā un 118 Kiprā.  

Turcijas un Eiropas Savienības vienošanās paredz, ka Turcija kopš 2016.gada 18.marta nodrošinās savas robežas kontroli tā, lai nelegālo migrantu plūsma uz Eiropu būtu apturēta. Runa ir par migrantu plūsmu gan pa sauszemi, gan arī pa jūru.

Apmaiņā pret šo Ankaras apņemšanos Eiropas Savienība apsolījusi līdz pat 6 miljardu eiro palīdzību, lai galvenokārt uzturētu Turcijā nonākušos 3,6 miljonus patvēruma meklētāju. Līdz šim no minētās summas Turcijai izmaksāti aptuveni 3 miljardi.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu