Nākotnes cietumos pie logiem restu vairs nebūs (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Cietums. Ilustratīvs attēls
Cietums. Ilustratīvs attēls Foto: AFP / Scanpix

Saskaņā ar Lielbritānijas Tieslietu ministrijas plāniem tradicionālās restes pie cietumu logiem Anglijā un Velsā nākotnē kļūs par vēsturi - jaunajos cietumos paredzēts ierīkot stiprināta stikla logus ar gaisa ventilācijas sistēmām, vēsta Lielbritānijas raidsabiedrība BBC.

Amatpersonas norāda, ka jaunos logus būs praktiski neiespējami izsist un tie arī labāk novērsīs ieslodzīto piekļuvi “kontrabandai” jeb nelikumīgām piegādēm cietumu teritorijā. 

Savukārt aktīvisti pauž viedokli, ka restes esot “vakardienas tehnoloģija”, bet logi bez restēm arī palīdzēs radīt cietumos normālāku vidi, kurā ieslodzītajiem būšot lielāka motivācija sakārtot savu dzīvi. 

Tikmēr bijušais ieslodzītais, tagad labdarības organizācijas darbinieks un autors Līrojs Smits uzskata, ka plānotās izmaiņas esot bezjēdzīgs solis. 

Viņš pauž viedokli, ka ieslodzītājiem daudz vairāk ir nepieciešama labāka izglītības un profesionālo iemaņu apguves sistēma. 

“Citādi nekas nemainīsies,” norāda Smits. 

Restes pie cietuma kameru logiem šobrīd ir gandrīz visos Lielbritānijas cietumos, arī tajos, kas būvēti salīdzinoši nesen. 

Lielbritānijas Tieslietu ministrija gatavojas veikt plašu reorganizāciju cietumu sistēmā, aizstājot novecojošos un uzturēšanā dārgos cietumus ar modernām un drošām ieslodzījuma vietām kopumā 10 000 ieslodzīto. 

Divas pirmās jaunās un modernās ieslodzījuma vietas plānots izbūvēt bijušo cietumu vietās Anglijas Northemptonšīras un Lesteršīras grāfistēs, attiecīgi 2021. un 2022. gadā. 

Tāpat paredzēts pārveidot divus šobrīd strādājošos Anglijas cietumus, kā arī uzbūvēt divus pavisam jaunus cietumus – vienu Anglijā, bet otru Velsā. 

Lielbritānijas Cietumu pārvaldes pārstāvji uzsver, ka visās nākotnes cietumu kamerās tiks uzstādīti  izturīga stikla logi ar ventilācijas sistēmām. 

Cietumu reformu fonda vadītājs Pīters Dousons uzskata, ka vides uzlabošana cietumos palīdzēs ieslodzītajiem uzņemties atbildību par savu dzīvi, tādējādi labāk sagatavojoties atbrīvošanai nākotnē. 

“Restes pie logiem ir novecojusi tehnoloģija,” viņš piebilst. 

Velsas cietumā “HMP Berwyn”, kas ir viens no lielākajiem valstī, jau šobrīd tiek veikts pētījums, lai novērtētu ietekmi, ko rada atbrīvotāki un humānāki apstākļi ieslodzījuma vietā. 

Piemēram, cietumniekus dēvē par cilvēkiem, nevis ieslodzītajiem, un viņi tiek izvietoti nevis blokos, bet kopienās, un turēti istabās, nevis kamerās. 

Savukārt uz kameru sienām paredzēts izvietot fotogrāfijas ar Velsas dabas ainavām. 

Bātas Universitātes profesore Ivonna Džūksa norāda, ka minētās izmaiņas ir relatīvi nelielas, tomēr tām var būt būtiska ietekme, lai liktu ieslodzītajiem apzināties, ka pret viņiem izturas ar cieņu. 

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu