“Kāpēc nav liecinieku?” Gandrīz mēnesi pazudušā Dāvja Pērkona meklēšanas pavedieni (16)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: bezvests.lv

Jau vairāk nekā mēnesi turpinās bezvēsts pazudušā 28 gadus vecā Latvijas regbija izlases spēlētāja Dāvja Pērkona meklēšana. Meklēšanā piedalījās simtiem brīvprātīgo un profesionāļu; tika izmantotas specifiskas meklēšanas stratēģijas, piemēram, filmēšana ar dronu, speciāli apmācīti suņi. Tomēr rezultāta nav. Valsts policijas mājaslapā Dāvis Pērkons ir viens no 53 cilvēkiem, kas pēdējos desmit gados joprojām ir pazuduši bez vēsts. 2019. gadā meklēšanā izsludināti četri cilvēki.

Ņemot vērā, ka Dāvja meklēšanā kopš pērnā gada 24. decembra piedalījās simtiem cilvēku – policija, zemessargi, “gandrīz visa Olaine”, Bezvēsts.lv brīvprātīgie meklēja Dāvi ar speciāli apmācītiem suņiem daudzu kilometru rādiusā no vietas, kur atstāta viņa automašīna, kopumā četras reizes, un neko, kas liecinātu par puiša gaitām, neatrada, tika pieļauta varbūtība, ka viņš iekāpis citā automašīnā, tāpēc pēdas pazudušas. Rūpīga teritorijas pārmeklēšana turpinājās Jelgavas šosejas un dzelzceļa apkaimē. Bez rezultātiem. Gintere vērš uzmanību uz to, ka nav liecinieku.

“Ņemot vērā, ka nav liecinieku... Ja kāds viņu būtu redzējis, meklēšanas rezultāti būtu citādāki,” saka Bezvēsts.lv pārstāve, skaidrojot, ka pavedienu nav bijis. It kā cilvēks dienas laikā akā būtu iekritis.

Katrs gadījums citāds...

“Katrs gadījums ir individuāls,” saka Gintere, pamatojoties uz organizācijas deviņu gadu pieredzi, kuras laikā brīvprātīgajiem izdevies atrast 108 cilvēkus, taču diemžēl ne visus dzīvus.

Viņa atceras, ka pēc piecus gadus bezvēsts prombūtnes jauns vīrietis, vārdā Ēriks, tika atrasts sveiks un vesels ubagojot Parīzē.

Dažkārt tuvinieki pēc daudziem meklējumos pavadītiem gadiem jāapbēdina. Ja cilvēks nav sasniedzis 70 gadu vecumu, viņš tiek meklēts 10 gadus, bet vecāks - 5. Ja cilvēku noteiktā periodā neatrod, viņu izsludina par mirušu. Pirms diviem gadiem Jūrmalā tika meklēta bezvēsts pazudusi sieviete. Ceļa malā – 20 metrus no vietas, kur gāja cilvēki, tika atrasts sievietes līķis. Tomēr noskaidrojās, ka mirusī ir cita persona.

Ceļa malā mirstīgās atliekas neviena nepamanītas bija atradušās divus gadus. Šķiet, ka tas ir neiespējami, bet reizēm mēs nepamanām to, kas ir acu priekšā.

Mirstīgās atliekas nereti atklājas pavasarī, kad nokūst sniegs. Rudenī sēņotāji mežā augstu kokā atrada pakārušos cilvēku, lai gan pirms tam mežs bija cītīgi pārmeklēts. Neviens nebija palūkojies augšup. 

Gintere atgādina, ka katru gadu Latvijā tiek pastrādātas desmitiem slepkavību. 2017. gadā izdarītas 74 slepkavības, 2016. gadā - 67, 2015. gadā - 87, 2014. gadā - 85.

Agrāk vai vēlāk uzzināsim

Dāvis 23. decembrī pulksten 12.00 vēl bija Rīgā, Lokomotīves ielā 84, no kurienes aizbrauca ar automašīnu uz Olaini. Viņš bija palicis pa nakti pie drauga. Automašīnu jaunais vīrietis atstāja Olainē, Dalbes ielā, un devās nezināmā virzienā, ko nespēja noteikt pat speciāli apmācīti suņi, kas uzrādīja dažādus virzienus no Dāvja automašīnas un tad zaudēja pēdas. Dāvi Pērkonu sāka meklēt dienu pēc pazušanas, kad trauksmi sacēla viņa tēvs. Puisis tika raksturots kā atbildīgs - ja solīja būt, nekavēja pat dažas minūtes.

Bezvēsts.lv pārstāve apliecināja, ka meklēšana tiks turpināta, ja palīdzību lūgs valsts policija vai radinieki. “Agrāk vai vēlāk uzzināsim, kas noticis,” saka Svetlana Gintere.

Dāvja Pērkona pazīmes: augums 190 cm, atlētiskas miesasbūves, mati īsi, sānos izskūti. Pazušanas brīdī bija ģērbies tumšās sportiskās biksēs, tumšā virsjakā ar kapuci, tumšā džemperī ar baltu uzrakstu, baltos sporta apavos.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu