Eksperti mudina izsludināt ārkārtas gadījumu Kongo Ebolas vīrusa uzliesmojuma dēļ (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Scanpix/AFP

Starptautiska veselības ekspertu apvienība pirmdien aicinājusi Pasaules Veselības organizāciju (WHO) pasludināt Kongo Ebolas vīrusa uzliesmojumu par starptautisku sabiedrības veselības ārkārtas gadījumu.

Šāds solis sekmētu "augsta līmeņa politiskā, finanšu un tehniskā atbalsta mobilizāciju, lai reaģētu uz Ebolas vīrusa uzliesmojumu, kas aizsākās pērn maijā".

Slimības izplatīšanos sekmējusi politiskā nestabilitāte, lielais iedzīvotāju blīvums un cilvēku masveida pārvietošanās.

"Epidēmija netiek kontrolēta, un pastāv liels risks, ka tā izplatīsies reģionā, iespējams, arī globāli," sacīja viens no vēstules autoriem Džordžtaunas Universitātes O'Nīla Nacionālo un globālo veselības tiesību institūta pārstāvis Lorenss Gostins.

Eksperti jo īpaši satraukušies par vīrusa izplatīšanos kaimiņvalstī Dienvidsudānā, kas ir viena no trauslākajām pasaules valstīm, kur iespējas kontrolēt vīrusa izplatību ir gaužām mazas.

Situācija atbilst starptautiska ārkārtas notikuma izsludināšanas kritērijiem, arī ņemot vērā ietekmi uz sabiedrības veselību, mērogus un cilvēku pārvietošanos.

WHO un tās partneri Kongo turpina rūpīgi sekot, vai ir pazīmes, lai sasauktu ekspertu komitejas sēdi, pirmdien paziņoja WHO.

"Ja mēs šādas pazīmes saskatīsim un tad, kad tas notiks, ģenerāldirektors sasauks sanāksmi," sacīja WHO pārstāvis sakariem ar presi Tariks Jasarevičs.

Starptautiska sabiedrības veselības ārkārtas gadījuma izsludināšanai var būt arī negatīvas sekas, piemēram, tirdzniecības aizliegums vai ceļošanas ierobežojumi Kongo, brīdināja ekspertu grupa.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu