NATO paraksta pievienošanās protokolu ar Maķedoniju (2)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Foto: AFP/SCANPIX

NATO 29 dalībvalstis trešdien Briselē parakstījušas protokolu par Maķedonijas pievienošanos aliansei. Līdz protokola ratifikācijai šis solis ļauj piedalīties Maķedonijai NATO sanāksmēs kā novērotājai.

(Papildināta ziņa.)

Protokola parakstīšanas ceremonijā piedalījās NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, Maķedonijas ārlietu ministrs Nikola Dimitrovs un alianses 29 dalībvalstu pārstāvji.

Kā paziņoja Maķedonijas premjerministrs Zorans Zaevs, protokola parakstīšana sniegs valstij neapturama progresa periodu.

"Šī ir liela, vēsturiska diena visiem mūsu pilsoņiem. Šodien mūs uzņem pasaules lielākā drošības alianse NATO. Šodien mēs sēžam kopā ar sabiedrotajiem," savā "Facebook" lapā raksta Zaevs.

"Mēs esam laimīgi, kādiem mums ir jābūt, jo mēs esam ieguvuši permanentu stabilitāti (..) drošību un mieru mūsu valstij. Progress un attīstība tagad ir neapturami," norāda Zaevs. "Mūsu bērni dzīvos labāk valstī un reģionā, kas izstaro cerību. Apsveicu un esiet lepni."

Pēc pievienošanās protokola parakstīšanas tiks sākts ratifikācijas process, kura gaitā NATO dalībvalstis atbilstoši nacionālajām procedūrām apstiprinās pievienošanās protokolu.

Pēc šī protokola ratifikācijas NATO dalībvalstīs tiks sākts Ziemeļatlantijas līguma ratifikācijas process Ziemeļmaķedonijā atbilstoši tās nacionālajām ratifikācijas procedūrām. Ziemeļmaķedonija kļūs par NATO dalībnieci, iesniedzot ratifikācijas rakstu glabāšanai Ziemeļatlantijas līguma depozitārijā - ASV Valsts departamentā.

Kā ziņots, Grieķijas parlaments janvārī ratificēja Atēnu un Skopjes vienošanos, kas paredz Maķedoniju pārdēvēt par Ziemeļmaķedoniju.

Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs jūnijā parakstīja ar Maķedonijas valdības vadītāju Zoranu Zaevu vienošanos, kas paredz pārdēvēt Maķedonijas Republiku par Ziemeļmaķedonijas Republiku, lai tādējādi pieliktu punktu jau desmitgadēm ilgušajam abu valstu konfliktam un pavērtu Maķedonijai ceļu uz Eiropas Savienību (ES) un NATO.

Strīds par Maķedonijas nosaukumu pastāvēja kopš 1991.gada, kad Maķedonija pasludināja neatkarību no Dienvidslāvijas.

Grieķija uzskatīja, ka kaimiņvalsts, sevi dēvējot par Maķedoniju, izsaka teritoriālās pretenzijas uz Grieķijas ziemeļu provinci, kas arī tiek saukta par Maķedoniju.

Grieķijas iebildumu dēļ Maķedonija ANO un citās starptautiskajās organizācijās uzņemta ar pagaidu nosaukumu "bijusī Dievidslāvijas republika Maķedonija".

Šī strīda dēļ Grieķija bloķēja Maķedonijas centienus iestāties ES un NATO.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu