Troļļi uzdarbojas? Krievijas soctīkli mutuļo par it kā notikušu Navaļnija tikšanos ar Prigožinu (1)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ekrānšāviņi

Krievijas sociālajos tīklos jauns apspriešanas temats - it kā notikusī tikšanās starp korupcijas atmaskotāju Alekseju Navaļniju un par "Putina pavāru" dēvēto Jevgeņiju Prigožinu, kam piedēvē gan Krievijas lielākās interneta "troļļu fermas" vadīšanu, gan saistību ar Krievijas militāro algotņu firmu "Vāgnera grupu". BBC Krievijas ziņu dienests no e-pasta adreses, kas parasti darbojas kā Prigožina preses dienests, saņēma ziņu, ka "tikšanās pavisam noteikti bija". Navaļnijs norāda, ka tie ir meli. Raidorganizācija skaidro, kā aizsākās īpatnējā sociālo tīklu sensācija.

3.februāra rītā anonīms aplikācijas "Telegram" kanāls "Незыгарь" publicēja ziņas par it kā Sanktpēterburgā notikušo Navaļnija un Krievijas "troļļu karaļa" Prigožina tikšanos. Publiskotas tika arī Sanktpēterburgas viesnīcas ārpusē uzņemtas fotogrāfijas: divās redzams Navaļnijs, trīs citās - Prigožins. Nevienā no attēliem viņi nav redzami kopā.

Nenorādot informācijas avotu, anonīmais "Telegram" konts rakstīja, ka tikšanās esot notikusi 2.februārī.

Pusotru stundu pēc publikācijas Navaļnija preses sekretāre Kira Jarmiša telekanālā RTVi paziņoja, ka nekādas tikšanas ar Prigožinu neesot bijis. "Mēs uz Sanktpēterburgu devāmies atklāt vietējo štābu. Palikām šajā viesnīcā, jā. Mums visur sekoja policija un fotografēja," viņa teica.

Navaļnijs savā "Telegram" kanālā rakstīja, ka braucienā uz Sanktpēterburgu viņš visu laiku esot ticis novērots. Navaļnijs joko par ziņām, ka brauciena laikā ticies ar Prigožinu: "Parunājām par to, ko vēl kopā nozūmēsim Centrālāfrikas Republikā un cik bērniem Maskavā pasniegsim indīgas pusdienas."

Iepriekš izskanējušas aizdomas par "vāgneriešu" saistību ar trīs Krievijas žurnālistu noslepkavošanu CĀR pagājušā gada jūlijā, kā arī ziņas, ka Prigožina ēdināšanas kompānija skolām piegādājusi nekvalitatīvus produktus. Prigožins tās noraida.

Neilgi pirms brauciena uz Sanktpēterburgu Navaļnijs izsludināja jaunu politisko kampaņu, ar ko Sanktpēterburgā startēs septembrī gaidāmajās pašvaldību un gubernatora vēlēšanās. Navaļnijs uzskata, ka "pīli" par tikšanos esot pasūtījis pašreizējais Sanktpēterburgas gubernatora pienākumu izpildītājs Aleksandrs Beglovs vai arī pats Prigožins.

BBC Krievijas serviss ar Prigožinu sazinājās, izmantojot e-pastu, kas kopš 2018.gada sākuma atbild uz žurnālistu jautājumiem saistībā ar Prigožina uzņēmumiem. No šīs e-pasta adreses sūtītajā ziņā esot teikts, ka Navaļnijs piedāvājis izbeigt uzbrukumus "par tēmu pārtika skolās", apmaiņā pret to prasot lojalitāti gaidāmajās vēlēšanās.

Prigožina ēdināšanas uzņēmums "Concord Catering" iepriekš izdevumam "Gazeta" norādīja, ka "Jevgeņijs Viktorovičs personīgās tikšanās nekomentē". Nav zināms, kāpēc pozīcija tika mainīta, bet Prigožina preses dienests ne reizi vien "troļļojis" žurnālistus, atbildot uz jautājumiem, raksta portāls "Meduza". No Prigožina puses arī netika sniegti nekādi pierādījumi par tikšanos.

"Prigožins melo un nekādas tikšanās nebija," BBC atbildēja Navaļnijs.

Fotogrāfijas nonākušas sociālo tīklu lietotāju apspriešanā. Acīgākie pamanījuši tumšāku krāsu gammu attēlos, kuros redzams Prigožins, kas norāda, ka uzņēmumi veikt atšķirīgā laikā - vēlāk vakarā.

Attēlus publicējušais "Telegram" kanāls kā pierādījumu kadru autentiskumam minēja to, ka visos attēlos uz balkona neesot izkustējies. Taču krēsls tajā pašā vietā redzams 2017.gada "Google Street View" attēlos, raksta BBC.

Ziņas par it kā notikušo tikšanos publicēja vairāki Krievijas portāli, un arī Kremļa propagandas kanāla RT galvenā redaktore Margarita Simonjana tam veltīja veselu ierakstu sēriju sociālajos tīklos.

Tviterī tikmēr daudzi lietotāji uzjautrinājās par anonīmā konta sacelto sensāciju.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu