“Brexit” sekas būs jūtamas daudzviet pasaulē: gandrīz divi miljoni cilvēku nonāks galējā nabadzībā (13)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: EPA/Scanpix

Lielbritānijas gaidāmā izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) ietekmēs ne tikai pašu Lielbritāniju un Eiropu – īpaši smagas sekas “Brexit” radīs vairākas attīstības valstīs, kur tas galējā nabadzībā var novest teju divus miljonus cilvēku, vēsta ASV raidsabiedrība CNN.

Ļoti smagi Lielbritānijas aiziešana no Eiropas skars attīstības valstis, kuras lielā mērā ir atkarīgas no tirdzniecības ar Lielbritāniju – no šīm valstīm lielākā cietēja varētu izrādīties Kambodža, liecina Vācijas Attīstības institūta (DIE) veiktā pētījuma rezultāti.

Pētījumā secināts, ka Lielbritānijas izstāšanās no ES un saistītajiem līgumiem un tirdzniecības vienošanām varētu nozīmēt, ka galējā nabadzībā visā pasaulē nokļūst vismaz 1,7 miljoni cilvēku.

Neatkarīgi no tā, kādi būs izstāšanas galīgie nosacījumi, “Brexit” jebkurā gadījumā radīs fundamentālas izmaiņas attiecībā uz Lielbritānijas tirdzniecības attiecībām ar trešajām valstīm, uzsver pētījuma autori.

Eksperti uzskata, ka Lielbritānijai būtu jādara viss iespējamais, kas no tās atkarīgs, lai mazinātu “Brexit” negatīvo ietekmi uz ekonomiski visievainojamākajām valstīm.

Kā ES dalībvalsts, Lielbritānija piedalās Vispārējā preferenču sistēmā (Generalized Scheme of Preferences – GSP) un līgumā “Viss, izņemot ieročus” (Everything but Arms – EBA).

Šīs abas vienošanās atceļ vai ievērojami samazina nodevas attīstības valstu eksportam uz ES.

No EBA labumu gūst 49 pasaulē vismazāk attīstītās valsts. Šī vienošanās atceļ nodevas 99% precēm, ko līguma dalībvalstis eksportē uz ES.

Kambodžas eksports uz Lielbritāniju veido 7,7% no valsts kopējā eksporta apjoma – tas nozīmē, ka Lielbritānijas izstāšanās no ES un atgriešanās tikai pie Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) noteikumu izmantošanai tirdzniecības attiecībās, Kambodžu ietekmēs ļoti smagi.

DIE eksperti prognozē, ka Kambodžas reālais iekšzemes kopprodukts (IKP) pieaugošu tarifu vai citu tirdzniecības barjeru gadījumā samazināsies par 1,08%, bet mājsaimniecību patēriņš – par 1,4%.

Otrā lielākā cietēja būs Malāvija, kuras eksports uz Lielbritāniju veido 3,4% no kopējā eksporta apjoma. Malāvijas reālais IKP varētu samazināties par 0,14%, bet mājsaimniecību patēriņš var piedzīvot lejupslīdi 0,17% apmērā.

Eksperti pauž viedokli, ka tirdzniecības tarifu ieviešana vissmagāk skars pārtikas produktu un tekstilizstrādājumu nozares EBA līguma valstīs.

Bijušais ASV vēstnieks Āzijas Attīstības bankā un tagadējais Āzijas jautājumu eksperts domnīcā “Milken Institute” Kērtiss Čins norāda, ka “Brexit” radīs traucējumus ekonomiskajās un tirdzniecības attiecībās.

Lielbritānijas tirdzniecības attiecības par pasaules vismazāk attīstītajām valstīm joprojām ir “miglā tītas”, piebilst Čins.

“Ilgtermiņā šie traucējumi tiks novērsti ar jaunu vienošanos un līgumu noslēgšanu. Tomēr Lielbritānijas tirdzniecības partnerus šobrīd visvairāk satrauc tieši neskaidrība tuvākajā nākotnē,” uzsver eksperts.

Tikmēr Edinburgas Universitātes eksperte politiskās ekonomikas jautājumos Kristena Houpvela pauž viedokli, ka ES tirdzniecības priekšrocību neesamība varētu vienkārši izslēgt tādas valstis kā Kambodža no Lielbritānijas tirgus, jo to produkti vairs nebūtu cenu ziņā konkurētspējīgi.

“Pastāv nopietns risks, ka attīstības valstu intereses varētu kļūt par “Brexit” procesa netiešajiem zaudējumiem. Šajā gadījumā liela daļa atbildības ir jāuzņemas Lielbritānijai. Lai novērstu būtisku mazāk attīstīto valstu eksporta kritumu, Lielbritānijai ir jāpanāk jaunas vienošanās, kas aizstātu GSP un EBA nosacījumus,” norāda Houpvela.

DIE eksperti uzsver, ka “Brexit” bez jebkādas vienošanās palielinās galējā nabadzībā dzīvojošos cilvēkus pasaulē vismazāk attīstītajās valstīs.

Vislielākais nabadzības pieaugums sagaidāms Kambodžā un Etiopijā.

Kambodžā galējā nabadzībā dzīvojošo iedzīvotāju īpatsvars varētu palielināties par 1,02 procentpunktiem, bet Etiopijā – pat 1,12 procentpunktiem.

Institūta eksperti gan uzsver, ka realitāte pasaules nabadzīgajās valstīs pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES var izrādīties daudz sliktāka par ekspertu prognozēto.

Papildus tirdzniecības attiecību izmaiņām, attīstības valstis var arī negatīvi ietekmēt vispārējā neskaidrība, kā arī saņemtās palīdzības apjoma un investīciju samazināšanās.

Paredzēts, ka Lielbritānija no Eiropas Savienības izstāsies 29.martā.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu