Zviedrijas liberāļu līderis paziņo, ka atkāpsies no amata

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Zviedrijas centrālā bankas “Riksbank” ēka Stokholmā
Zviedrijas centrālā bankas “Riksbank” ēka Stokholmā Foto: Reuters/ScanPix

Zviedrijas Liberāļu partijas priekšsēdētājs Jāns Bjerklunds trešdien paziņojis, ka novembrī amatu pametīs.

Ar šo paziņojuma viņš nācis klajā nepilnu mēnesi pēc lēmuma atbalstīt sociāldemokrātu Stēfanu Levēnu premjera amatā, kas izsauca šķelšanos liberāļu rindās.

Bjerklunds pavēstīja, ka nekandidēs uz pārvēlēšanu priekšsēdētāja amatā, kad viņa pilnvaru laiks būs beidzies, vienlaikus uzsverot, ka vienošanās par atbalstu Levēnam neesot apdraudēta.

"Partija turpina atbalstīt janvāra vienošanos," žurnālistiem sacīja Bjerklunds. "Daži ļaudis izteikuši kritiku, bet partijā ir plašs atbalsts."

Liberāļu izpildkomiteja ar 17 balsīm pret astoņām nobalsoja par izstāšanos no centriski labējās Alianses, lai atbalstītu vienošanos par labu Levēnam.

Lai turpinātu valdīt, Levēnam liberāļu 20 balsis nav izšķirošas, tomēr, ja liberāļi atsakās no vienošanās, savu nostāju var pārskatīt arī Centra partija ar 31 balsi.

"Var gadīties, ka Centra partija vairs nevēlēsies būt vienīgā centriski labējā partija kopā ar Stēfanu Levēnu un var arī izstāties, un vienošanās var izjukt," prognozēja Linneja universitātes politologs Magnuss Hagevi. "Tas ir īstais risks."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu