Mistiskais “Oumuamua” varētu būt veidojies no komētas putekļiem (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Asteroīds Oumuamua
Asteroīds Oumuamua Foto: AFP / Scanpix

Starpzvaigžņu asteroīds “Oumuamua”, kas ir pirmais viesis no mūsu galaktikas ārpuses, jau sen ir atstājis Saules sistēmu, tomēr zinātnieki joprojām izvirza minējumus par to, kas tas īsti bija. Jaunākā teorija vēsta, ka tas bija milzīgs kosmisko putekļu kopums, kas veidojies pēc kādas komētas bojāejas.

Šādu teoriju jaunā, vēl nepublicētā pētījumā izvirzījuši NASA laboratorijas zinātnieki, un tā ir balstīta uz novērojumu, ka komētas, pietuvojoties Saulei, mēdz sašķīst gabalos.

“Oumuamua” ir starpzvaigžņu objekts, ko astronomi pamanīja 2017. gada oktobrī. Lai arī tas ir pirmais starpzvaigžņu objekts, kas redzēts mūsu galaktikā, tomēr zinātnieki uzskata, ka to ir tūkstošiem.

Kopš asteroīda parādīšanās zinātnieki nav spējuši vienoties par to, kas tas īsti ir - asteroīds, komēta vai citplanētiešu zonde. Jaunajā pētījumā izvirzīta teorija, ka objekts savā īsajā viesošanās laikā mūsu galaktikā izmainījās. Atstājot Saules sistēmu, tas bija sarkanīgs, garens un plāns, tomēr zinātnieki uzskata, ka, “iekuģojot” mūsu galaktikā, tas izskatījās citādi.

Lai arī asteroīda izcelsme un struktūra joprojām nav pilnīgi skaidra, tomēr šī varētu būt visai ticama teorija, raksta “Live Science”.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu