"Es biju mazliet naiva." Vācu "Islāma valsts" līgavas stāsts

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

"Es biju mazliet naiva..." savu stāstu iesāk 19 gadus vecā Leonora. Pirms četriem gadiem viņa pameta Vāciju, lai dzīvotu ar "Islāma valsts" džihādistiem, taču pagājušonedēļ viņa ar tūkstošiem citu cilvēku aizbēga no "Islāma valsts" pēdējā bastiona Sīrijas austrumos. 

"Islāma valsts" zaudējusi gandrīz visas teritorijas, kas savulaik bija tās kontrolē. Drīz varētu krist pēdējais islāmistu bastions Sīrijā.

Leonora un viņas divi mazie bērni ir starp tūkstošiem cilvēku, kas aizbēga no kaujinieku kontrolētās teritorijas, ziņo aģentūra AFP.

Vēl no pusaudzes gadiem neizaugusī vāciete stāsta, ka uz Sīriju esot atbraukusi 15 gadu vecumā - divus mēnešus pēc pāriešanas islāmā.

"Trīs dienas pēc tam es apprecēju savu vāciešu vīru," atrodoties ASV atbalstīto "Sīrijas demokrātisko spēku" (SDF) bēgļu centrā, saka Leonora. Kurdu amatpersonas Sīrijā aizturējušas simtiem ārvalstu "Islāma valsts" kaujiniekus, bet tūkstošiem džihādistu sievu un bērnu izmitināti bēgļu centros.

Leonora kļuva par vācu džihādista Martina Lemkes trešo sievu un sākumā dzīvoja "Islāma valsts" de facto galvaspilsētā Rakā. "Es paliku mājās, gatavoju ēst, uzkopu un tamlīdzīgi," apgalvo jauniete. Šajā posmā dzīve Rakā esot bijusi vienkārša, taču tas mainījās, kad ASV atbalstītie SDF uzsāka uzlidojumus pret džihādistiem. 2017.gadā SDF pārņēma kontroli pār Raku, kurā pirms tam bija valdījuši džihādistu nežēlīgie likumi, tai skaitā publiskas galvas nociršanas un sišanas krustā.

"Viņi zaudēja Raku, un mēs pēc tam mainījām mājas katru nedēļu, jo katru nedēļu viņi zaudēja pa pilsētai," stāsta Leonora. Cīnoties pret SDF, džihādisti pameta ģimenes likteņa varā. "Viņi pameta sievietes vienas bez ēdiena, viņiem par mums bija vienalga."

GALERIJA: Kurdu un arābu alianse sāk pēdējo kauju Rakas atbrīvošanai 

SDF panākuši, ka "Islāma valsts" kontrolē ir vairs tikai apmēram četri kvadrātkilometri teritorijas. Leonora ar bērniem, vīru un viņa otro sievu aizbēga uz SDF kontrolē esošo teritoriju. Pagājušās nedēļas ceturtdienā SDF aizturēja Lemki, kurš, kā stāsta Leonora, esot bijis vien tehniskais darbinieks.

"Viņš taisa tehniskas lietas, datorlietas, labo datorus, mobilos telefonus," uzskaita jaunā sieviete.

Taču Vācijas mediji ziņo, ka apmēram 28 gadus vecais Lemke esot bijusi ietekmīga persona ārvalstu džihādistu rindās Sīrijā.

Pēc SDF uzbrukuma tā dēvētajai "Hadžinas kabatai" kopš decembra sākuma bēgļu gaitās devušies vairāk nekā 36 000 cilvēku, liecina sīriešu aktīvistu monitoringa organizācijas "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR) aplēses. To vidū - 3200 cilvēki, kas aizturēti par dalību džihādistu organizācijā.

Pēc četriem gadiem, kas aizvadīti ar "Islāma valsti", Leonora vēlas atgriezties mājās. "Gribu atgriezties Vācijā pie savas ģimenes, jo gribu atpakaļ savu veco dzīvi. Tagad es zinu, ka tā bija liela, liela kļūda," viņa saka.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu