Atklāts dinozaurs ar iespaidīgu dzelkšņu “grebeni” (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/AFP/Reuters/EPA/Scanpix

Dažiem dinozauriem raksturīgs garš kakls, bet citiem ragaina galva vai rungai līdzīga aste. Savukārt jaunatklātais dinozaurs “Bajadasaurus pronuspinax” reiz varēja lepoties ar iespaidīgu dzelkšņu “frizūru”.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Scientific Reports”, Argentīnas zinātnieku komanda pirmo reizi aprakstīja šo dinozauru un pievienoja to dinozauru ģimenes kokam.

Šis dinozaurs reiz bija ļoti liels zālēdājs un dzīvoja pirms aptuveni 140 miljoniem gadu. Kad 2013. gadā tika atrasts šā dinozaura galvaskauss, pētnieki zināja, ka tas nāk no zauropoda – garkaklainas četrkāju dinozauru sugas, pie kuras pieder arī brontozauri un brahiozauri.

Pēc tam, kad tika atrasts arī dinozaura kakla kaula fragments, zinātnieki saprata, ka viņu rokās ir nonācis kaut kas īpašs. No šā mugurkaula fragmenta sniedzās ārā divi antenām līdzīgi, 60 centimetrus gari kauli. Atšķirībā no citiem zauropodiem šim īpatnim šie izvirzījumi liecās uz priekšu, nevis atpakaļ, kā arī uz katra mugurkaula skriemeļa bija viens dzelksnis. Daži no šiem dzelkšņiem bijuši pat 152 centimetrus gari, piešķirot dinozauram visai amizantu izskatu.

“Mēs uzskatām, ka šie dzelkšņi bija domāti, lai iebiedētu potenciālo ienaidnieku, kā arī traucētu tam uzbrukt,” komentēja pētījuma autors Pablo Gallina.

Tiesa, nav iespējams precīzi uzzināt, kā tieši šīs sugas dinozauri izmantoja savus dzelkšņus.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu