“Ecstasy” var ilgtermiņā cilvēkus padarīt empātiskākus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
MDMA tabletes.
MDMA tabletes. Foto: Public Domain

Ja tu kādreiz klubā esi redzējis cilvēku, kurš atrodas MDMA ietekmē, tad tevi nepārsteigs fakts, ka tas tiek saistīts ar lielāku spēju uztvert citu cilvēku emocijas un just viņiem līdzi. Jaunajā pētījumā noskaidrots: pat tad, kad šo narkotiku efekts ir izplēnējis, pastiprināta empātija joprojām paliek.

MDMA jeb “Ecstasy” pārsvarā lieto reiva kultūras pārstāvji, jo šī narkotika palielina enerģiju un liek cilvēkiem kļūt eiforiskiem un sociāliem. Tiesa, pēdējā laikā zinātnieki pastiprināti pēta, vai tīrs MDMA varētu tikt izmantots dažādās garīgo kaišu un atkarību (posttraumatiskā stresa, alkoholisma, depresijas u.c.) ārstēšanas procedūrās.

Pēdējie pētījumi pierādījuši, ka kopā ar psihoterapiju MDMA var palīdzēt no posttraumatiskā stresa sindroma dziedēt cilvēkus, kuriem nepalīdz citi medikamenti, turklāt šīs kombinācijas labvēlīgie rezultāti saglabājas vairākus mēnešus pēc procedūras.

Pētnieki uzskata, ka MDMA efekts ļauj pacientiem domāt par smagām atmiņām, kas citā gadījumā ir pārāk sāpīgas, savukārt šo notikumu analizēšana un pārdomāšana var palīdzēt tikt šiem notikumiem pāri.

Citos pētījumos savukārt noskaidrots, ka MDMA var izmantot gan autisma simptomu mazināšanā, palielinot cilvēka socializēšanās spējas, gan dažādu atkarību, piemēram, alkoholisma pārvarēšanā.

Ilgtermiņa efekts

Tomēr nav daudz pētījumu, kuros būtu izpētīta MDMA ietekme uz tā lietotāja attiecībām ar citiem cilvēkiem. To ir svarīgi uzzināt, ja reiz ir plānots šo vielu izmantot terapeitiskos nolūkos.

Jaunajā pētījumā tika iesaistīti 67 jauni cilvēki, no kuriem 25 lietoja MDMA, 19 lietoja citas narkotikas, bet 23 lietoja tikai alkoholu. Šo cilvēku empātijas līmenis tika izmērīts, izmantojot aptauju un dažādus uzdevumus. Rezultātā izrādījās, ka MDMA lietotājiem empātijas līmenis un simpātijas pret citiem bija lielākas nekā citu vielu lietotājiem. Turklāt uzdevumu laikā MDMA lietotāji izrādīja labāku spēju noteikt citu cilvēku emocijas.

Pētījuma laikā MDMA lietotājiem narkotikas bija jālieto aptuveni reizi mēnesī. Tāds pats daudzums narkotiku tiktu izmantots arī terapijā, tāpēc šī cilvēku grupa ir daudz labāks pētniecības objekts par parastajiem narkotiku lietotājiem. Turklāt pētījuma dalībnieki nelietoja nelegāli iegādātu MDMA, kam bieži vien ir dažādi piejaukumi.

Šis ir ļoti svarīgs pētījums un plats solis MDMA ilgtermiņa efekta pētniecībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu