Protestu aizsegā no Haiti cietuma izbēg 78 ieslodzītie

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Haiti protestu laikā no cietuma Akēnā otrdien izbēguši visi 78 ieslodzītie, paziņojusi policija. Cietums atrodas blakus policijas iecirknim, pie kura notika protesti pret Haiti prezidentu Žovnelu Moīzu. Kā tieši ieslodzītie izbēguši, precīzi vēl nav zināms, bet tas noticis dienas vidū protestu aizsegā.

Protesti notika arī galvaspilsētā Portoprensā, aptuveni 200 kilometrus uz ziemeļiem no Akēnas. Galvaspilsētā izcēlās policistu un protestētāju sadursmes. Ielās bija aizgājuši tūkstošiem cilvēku. Pēc tam, kad policija demonstrācijas izklīdināja, sākās automašīnu dedzināšana un laupīšanas, protestētājiem šādi paužot neapmierinātību ar sociālo nevienlīdzību un sistemātisko korupciju.

Netālu no prezidenta pils krustojumā tika nošauts kāds jaunietis.

Portoprensā un citur aizvadītajā nedēļā atkārtoti notikuši protesti, kuros pieprasīta prezidenta demisija.

Vairākās vietās protestētāji izveidojuši barikādes. Protestētāji pieprasa no Moīza paskaidrojumus par apsūdzībām, ka, iespējams, notikusi valsts attīstības fondu izlaupīšana.

Pēc pirmās protestu dienas 7.februārī Haiti policija ziņoja, ka dzīvību zaudējuši divi cilvēki, bet par citām dienām informāciju nav sniegusi. Ziņu aģentūra AFP saskaitījusi vēl četrus bojāgājušos.

Apstākļi cietumos Haiti ir bēdīgi slaveni, tie ir pārpildīti un nehigiēniski. Tajos trūkst pārtikas un nav pieejama pienācīga veselības aprūpe.

Haiti tiesu sistēma ir lēna un daļēji tiek vainota pie esošās krīzes ieslodzījuma vietās. Oktobrī tika secināts, ka trīs ceturtdaļas no 11 839 cilvēkiem, kas atrodas cietumos, joprojām nav notiesāti, un uz spriedumu reizēm nākas gaidīt pat ilgāk nekā desmit gadus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu