Marija Butina pirms aizturēšanas ASV apgrozījusies Igaunijas ieroču entuziastu aprindās (5)

TVNET/Postimees
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Marija Butina "FreedomFest" konferencē 2015.gadā
Marija Butina "FreedomFest" konferencē 2015.gadā Foto: Ekrānuzņēmums

Krievijas pilsone Marija Butina - ieroču aktīviste un, kā pati atzinusi, Krievijas ietekmes aģente ASV - pirms pārcelšanās uz Savienotajām Valstīm centusies nodibināt kontaktus Igaunijas ieroču entuziastu aprindās, ziņo Igaunijas pētnieciskās žurnālistikas raidījums "Radar". 

2013.gada 23.jūnijā Butina savā "Instagram" kontā ievietoja fotogrāfiju, kurā redzama Latvijas nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" lidmašīna. Butina rakstīja, ka dodoties no Tallinas uz Rīgu, taču par viņas gaitām Latvijas galvaspilsētā pagaidām ziņu nav.

Butinas ievietotajam attēlam Igaunijas mediji pievērsa uzmanību pērnā gada vasarā, kad Butina tika aizturēta. Tolaik prese spekulēja, ka varbūt Butina pabijusi tikai tranzīta zonā. Taču "Radar" noskaidroja, ka Butina uz Igauniju devusies vismaz divas reizes.

"Radar" sižetā atspoguļota pirmā Butinas vizīte, kuras laikā viņa apmeklēja semināru "Kroonu" šautuvē. Attēlos no pasākuma redzams, ka Butina tajā bijusi kopā ar igauņu ieroču ekspertu Dmitriju Udrasu, Butinas izveidotās kustības "Tiesības uz ieročiem" partnerorganizācijas vadītāju. 

Jāatzīmē, ka 2013.gadā Butina Maskavā iepazinās ar amerikāņu politisko konsultantu Polu Eriksonu, kurš vēlāk palīdzēja Butinai iefiltrēties ASV republikāņu politiskajās aprindās. 

Butina savu ceļojumu uz Tallinu aprakstīja "LiveJournal" bloga ierakstā. Tā laikā Butina ar citiem "Tiesības uz ieročiem" locekļiem apmeklēja ieroču veikalu "Jahipaun" un šaušanas poligonu "Kroonu". Laiks atlika arī pastaigai pa Vecpilsētu, ko kā gids vadīja Udrass - viens no Tallinas praktiskās šaušanas kluba vadītājiem.

"Radar" žurnālisti Udrasam jautāja, kāds bija Butinas vizītes mērķis, uz ko viņš atbildēja izvairīgi. "Diemžēl tagad uz šo jautājumu nevaru atbildēt. Mēs zinām, ka Butina ASV ir aizturēta, viņu tur aizdomās par nozieguma izdarīšanu, un es izmeklēšanas laikā nevaru runāt. Mums jāpagaida," sacīja Udrass. "Mēs dzīvojam globālā pasaulē, kur katru citā pasaules malā izteiktu vārdu tiesa var traktēt kā mēģinājumu ietekmēt tiesvedību."

Žurnālisti norādīja, ka Butina pati savā blogā aprakstījusi braucienu uz Igauniju. "Es neatbildēšu. Pagaidīsim tiesas lēmumu, mums jāpaciešas," viņš atbildēja.

"Radar" rīcībā nonācis video, kurā Udrass ar Butinu redzams organizācijas "Tiesības uz ieročiem" pasākumā 2013.gadā. Udrass tajā aicina Butinu pārcelties uz Igauniju, jo rezidenti tur var iegūt licenci, kas ļauj ar ieroci pārvietoties Eiropas Savienības (ES) teritorijā.

Taču, kā žurnālistiem norādīja Policijas un robežsardzes dienesta pārstāvis, tas nebūtu tik vienkārši, kā varētu spriest pēc Udrasa izteikumiem, jo uzturēšanās atļaujas tiek izsniegtas pēc rūpīgas personības pārbaudes.

Tomēr ieroču entuziasti var pārvietoties starptautisku šaušanas sacensību ietvaros. "Radar" jautā - vai šaušanas klubi un organizācijas varētu nonākt ārvalstu specdienestu uzmanības lokā? Un vai Butina un citi "Tiesības uz ieročiem" dalībnieki ir kādā veidā apdraudējuši Igauniju? 

"Teiksim tā, mēs zinām, kas brauc uz Igauniju sacensībās, un mēs arī zinām, kas būtu gribējis uz šejieni atbraukt, bet tas nebija iespējams," norāda Igaunijas drošības policijas preses sekretārs Hariss Puseps.

Uz jautājumu, vai Butina 2013.gadā Igaunijā būtu varējusi nodarboties ar spiegošanu, Puseps atbild lakoniski: "Varam teikt to, kas jums jau ir zināms - ka viņa šeit bija. Saskaņā ar mūsu rīcībā esošo informāciju, viņa neveica nekādas darbības, kas ir pretrunā ar konstitucionālo kārtību."

Taču raidījums norāda, ka no Krievijas vislielāko interesi par praktisko un taktisko šaušanu Igaunijā izrāda galvenokārt bijušie un esošie specdienestu darbinieki un militāristi, kā arī valdības darbinieki un uzņēmēji.

GALERIJA: Marija Butina

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu