Atklāta jauna zirnekļu suga ar mīkstu ragveidīgu izaugumu uz muguras

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: John M. Midgley, Ian Engelbrecht

Biologi Angolā atklājuši jaunu tarantula sugu, kuram uz muguras ir dīvains izaugums raga formā.

Jauno zirnekļu sugu zinātnieki identificēja, kad veica īpašu projektu, kura laikā bija plānots izpētīt Okavango upes Angolā bioloģisko daudzveidību.

Dokumentējot augus un dzīvniekus dažādās unikālās Dienvidāfrikas ekosistēmās, zinātnieki cerēja uzlabot dabas aizsardzības situāciju šajā reģionā.

Foto: John M. Midgley, Ian Engelbrecht

“Angolas bioloģiskās daudzveidības panīkumu labi pierāda šī retā zirnekļu suga. Tas ļoti labi parāda, cik svarīgi ir savākt un pētīt īpatņus no šādām ekosistēmām, lai tās aizsargātu,” rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “African Invertebrates”.

Jaunatklātā zirnekļu suga “Ceratogyrus attonitifer” pieder tarantulu grupai, kas zināmi kā ragainie paviānzirnekļi. Ne visiem šīs grupas īpatņiem ir ragi, tuklāt nevienam citam pārstāvim šis rags nav tāds kā jaunatklātajiem īpatņiem.

Foto: John M. Midgley, Ian Engelbrecht

“Neviens cits zināmais zirneklis pasaulē nevar lepoties ar šādu izaugumu,” rakstīja zinātnieki.

Jaunā zirnekļa rags ir garāks un mīkstāks nekā līdzīgu sugu pārstāvjiem. Pētnieki vēl nav īsti vienisprātis par tā funkciju.

Lauka pētījumu laikā zinātnieki šos ragainos zirnekļus vairākas reizes atrada smiltīs, tomēr lielākā daļa īpatņu slēpās pazemes alās.

Foto: John M. Midgley, Ian Engelbrecht

Kad pētnieki šajās alās ievietoja kādu objektu, zirnekļi tam nekavējās uzbrukt, savukārt, kad tos pārtvēra atklātā vidē, tie ieņēma aizsardzības stāju, paceļot aizmugurējās kājas un priekšējos izaugumus gaisā.

Pētnieki domā, ka šo tarantulu inde nav bīstama cilvēkiem, tomēr koduma vietās var viegli iekļūt infekcija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu