Jauns atradums Pompejos – antīka mītiskā Narcisa freska

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Izrakumi krāšņajā Pompeju privātmājā turpinās, un par godu Valentīndienai 14. februārī arheologi atrada mītiskā Narcisa fresku, kurš, kā zināms, bija neprātīgi iemīlējies pats sevī.

Kā vēstīts sengrieķu mītā, Narciss – upes dieva Kēfisa un nimfas Liriopes dēls – bija visai izskatīgs puisis, tāpēc iemīlējās pats savā atspulgā. Savukārt mūsdienās viņa vārds tiek izmantots, lai raksturotu patmīlu.

Narcisa tēls ir bieža parādība Pompejos atrastajos mākslas darbos. Kā zināms, senā pilsēta gāja bojā mūsu ēras 79. gadā, Vezuva izvirduma laikā. Jaunatklātā freska savukārt ir brīnišķīgs piemērs tam, kā pilsētas mākslinieki bija iecienījuši šo patmīlīgo puisi, rakstīts izdevumā “Live Science”.

Fresku arheologi atrada lielā privātmājā, ko arheologi atklāja 2018. gadā. Vispirms tajā tika atrasts krāšņs un erotisks zīmējums, kurā attēlots par gulbi pārvērties Jupiters un leģendārā Spartas princese Lēda.

Abas šīs freskas atradās atsevišķās istabās, tāpēc ir skaidrs, ka šīs mājas īpašnieks bija īsts erotiskās mākslas mīlētājs, jo uz kādas sienas atradās arī auglības dieva Priāpa atainojums. Savukārt sienas Lēdas istabā ir arī izdaiļotas ar ziedu, pārpilnības ragu, spārnoto Kupidonu un dzīvnieku cīņu ainu zīmējumiem.

Arheologi stāsta, ka Vezuva izvirduma laikā iebruka šīs villas griesti, tomēr restauratori smagi strādā, lai atjaunotu šo namu.

Istabā, kurā atradās Narcisa freska, ir skaidri redzamas kāpņu aprises, kas ved uz augšu. Izrakumos atklāti arī vairāki stikla trauki, astoņas amforas un bronzas piltuve.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu