“Islāma valsts” kaujinieki bēg no Sīrijas, līdzi ņemot miljoniem dolāru (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: AFP / Scanpix

Vairāk nekā 1000 džihādistu grupējuma “Islāma valsts” kaujinieku pēdējo sešu mēnešu laikā no Sīrijas ir aizbēguši uz kalnaino un tuksnešaino apvidu Irākas rietumos. Šie kaujinieki līdzi paņēmuši arī iespaidīgus skaidras naudas krājumus – kopumā aptuveni 200 miljonus ASV dolāru, vēsta ASV raidsabiedrība CNN, atsaucoties uz situāciju pārzinošu avotu ASV armijā.

Savukārt kāda cita ASV amatpersona apstiprinājusi, ka “Islāma valsts” kaujinieki turpina pamest Sīriju pat tagad, kad notiek sīvas kaujas par grupējuma kontrolētajām teritorijām Sīrijas dienvidaustrumos. Daļa no grupējuma kaujiniekiem, kas atgriežas Irākā, ir bijušie grupējuma “Al Qaeda” Irākas atzara džihādisti.

Kā ziņots, ASV militārpersonas pagājušajā nedēļā paziņoja, ka “Islāma valsts” kontrolē tagad ir "mazāk nekā 1% no sākotnējā kalifāta".

Kad 2014.gada jūnijā "Islāma valsts" "kalifāts" bija maksimāli izpleties Sīrijā un Irākā, tas platības ziņā aptuveni līdzinājās Lielbritānijas teritorijai.

ASV bruņoto spēku virspavēlnieks Tuvajos Austrumos – ģenerālis Džozefs Votels – šomēnes paziņoja, ka “Islāma valsts” kaujinieku skaits šobrīd veido 20 000 līdz 30 000 cilvēku.

Līdzīgas aplēses pagājušā gada augustā publiskoja arī ANO.

Tikmēr ASV Aizsardzības ministrijas pagājušā gada vasarā publiskotajā ziņojumā teikts, ka Irākā ir 15 500 līdz 17 100 “Islāma valsts” kaujinieku, bet Sīrijā – vēl 14 000.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu