Nopludināja informāciju no Gaisa spēku bāzes un noskatīja aģentus: jauna spiegošanas lieta Lietuvā (2)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Lietuvā tiesai nodota vēl viena spiegošanas lieta - Ģenerālprokuratūra nodevusi Šauļu apgabaltiesai krimināllietu, kurā divām personām izvirzītas apsūdzības spiegošanā Krievijas labā, darbojoties organizētā grupā.

Abi apsūdzētie, kas dzimuši 1961. un 1966.gadā, aizturēti 2017.gada decembrī. Viens no viņiem aizturēšanas brīdī strādājis Lietuvas Bruņoto spēku Gaisa spēku aviācijas bāzē, bet otrs tobrīd jau bijis atvaļinājies rezervē.

Pirmstiesas izmeklēšana šai lietā tika sākta, saņemot no Aizsardzības ministrijas Otrā operatīvo dienestu departamenta informāciju, ka fiksēta datu nodošana ārvalstu izlūkošanas institūcijai un pastāv aizdomas par spiegošanu. Izmeklēšanu tika uzdots veikt Lietuvas kriminālpolicijas birojam.

Izmeklēšanas gaitā tika iegūti dati, ka aizdomās turētie par finansiālu atlīdzību, iespējams, vākuši un nodevuši Krievijas izlūkdienestam to interesējošu informāciju un citādā veidā sadarbojušies ar šīs valsts izlūkošanas organizācijas pārstāvjiem.

Kā liecina lietas materiāli, kas apkopoti astoņos sējumos, no 2014.gada rudens ārvalstu izlūkdienesta uzdevumā aviācijas bāzes telpās fotografēti dienesta dokumenti, dienesta telpu shēmas, aviācijas bāzes lidostas shēmas, plāni un objekti, militārās vadības pavēles, lēmumi un citi dati, kas nav publiski, bet nav arī konfidenciāli.

Tādējādi ārvalstu izlūkdienestam nodoti dati par aviācijas bāzes darbību, informācija par Lietuvas Bruņotajos spēkos un citas valsts armijā dienošām personām.

Noskaidrots arī, ka viens no uzdevumiem, ko ārvalstu izlūkošanas organizācija devusi apsūdzētajiem, bijis vākt un sniegt informāciju par personām, kuras būtu gatavas sākt sadarbību ar Krievijas izlūkdienestu.

Apsūdzētie regulāri gatavojuši ar roku rakstītas atskaites par šo uzdevumu izpildi. Kopumā konstatēti vairāk nekā 35 gadījumi, kad nodota šāda rakstura informācija. Slepenas tikšanās ar Krievijas izlūkdienesta pārstāvjiem notikušas tikai Krievijā vai citās ārvalstīs, ievēroti arī citi īpaši konspirācijas pasākumi.

Kā ziņots, Klaipēdas apgabaltiesa beidz izskatīt vēl vienu lietu par spiegošanu Krievijas labā, kurā Krievijā dzimušais Lietuvas pilsonis Romāns Šešelis tiek apsūdzēts datu vākšanā par NATO karakuģiem, kompāniju "Klaipedos nafta" un citiem objektiem. Ģenerālprokuratūra lūgusi piespriest viņam astoņu gadu cietumsodu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu