EM neslēgs līgumu ar "Ellex Klavins" par OIK atcelšanas juridisko izvērtējumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

 Ekonomikas ministrija (EM) tomēr neslēgs līgumu ar zvērinātu advokātu biroju "Ellex Klavins" par obligātās iepirkuma komponentes (OIK) atcelšanas juridisko izvērtējumu, aģentūrai LETA pavēstīja ekonomikas ministra Ralfa Nemiro (KPV LV) padomniece Beata Jonite.

Viņa norādīja, ka ekonomikas ministram nav pārliecības par to, ka ar "Ellex Klavins" nebūs interešu konflikta.

"Ņemot to vērā, tika pieņemts lēmums pārskatīt sadarbības iespējas ar citiem advokātu birojiem OIK tiesiskuma izvērtējumam," sacīja Jonite, piebilstot, ka patlaban nav zināms, ar kuru advokātu biroju varētu slēgt līgumu.

Savukārt "Ellex Klavins" pārstāve Anete Gribuste aģentūrai LETA atzina, ka advokātu birojs pats atteicies no atzinuma sagatavošanas par OIK tiesiskuma izvērtējumu un iespējamo atcelšanu

""Ellex Kļaviņš" vienmēr ir ļoti atbildīgi izturējies pret interešu konflikta jautājumiem. Vienmēr pamatoti izvērtējam, vai varam uzņemties konkrēto darbu. Tieši šādi rīkojāmies, arī iesniedzot cenas piedāvājumu atzinuma sagatavošanai par OIK atcelšanas iespējām. Proti, nesaskatījām interešu konfliktu, kam būtu jebkāda negatīva ietekme atzinuma sagatavošanā," norādīja Gribuste.

Viņa piebilda, ka izskanējusī informācija par to, ka "Ellex Klavins" būtu sniedzis sūdzību Eiropas Komisijā, pārstāvot OIK saņēmušu klientu, neatbilst patiesībai.

""Ellex Klavins" 2011.gadā ar toreizējo biroja nosaukumu "Lawin" pārstāvēja Ilmāru Poikānu, pārsūdzot regulatora lēmumu, ar kuru tika veiktas elektroenerģijas tarifu izmaiņas. Šī ir publiski pieejama informācija, un sūdzības būtība bija tieši pretēja un virzīta uz to, lai elektrības aprēķina metodoloģija būtu skaidra un patērētājiem saprotama. Šis darbs nekādi tiešā veidā nebija saistīts ar atbalstu OIK sistēmai. Juridiskos pakalpojumus Poikānām pārtraucām sniegt 2011.gada beigās," norādīja advokātu biroja pārstāve.

"Ellex Kļaviņš" pieņēma lēmumu atteikties no atzinuma sagatavošanas par OIK tiesiskuma izvērtējumu un iespējamo atcelšanu.

"Augstu vērtējam savu reputāciju, advokāta ētikas standartus un to, ka attiecībās ar klientu nepieciešama savstarpēja uzticība. Tāpēc, neskatoties uz interešu konflikta neesamību un to, ka esam uzvarējuši konkursā par saimnieciski izdevīgāko cenas piedāvājumu, mūsu birojs uzskata par neiespējamu īstenot sadarbību minētajā jautājumā," piebilda Gribuste.

Jau ziņots, ka juridiskā izvērtējuma veikšanai par OIK atcelšanu EM veica cenu aptauju, aptaujājot virkni zvērinātu advokātu biroju - "Ellex Klavins", "KPMG", "Trinity", "Glimstedt", "Cobalt", "TGS", "Sorainen", "EvershedsSutherland Bitāns", "PWC Legal" un "Kronbergs&Čukste".

EM izvēlējās "Ellex Klavins" piedāvājumu, kas par 8712 eiro apņēmās veikt juridisko izvērtējumu divu nedēļu laikā.

Izvērtējuma ietvaros EM vēlas iegūt viedokli par to, vai atbalsta piešķiršana elektroenerģijas ražotājiem valsts atbalsta shēmas atjaunojamo energoresursu enerģijas un koģenerācijas ražošanai ir uzskatāma par atbilstošu Eiropas Savienības normatīvo aktu prasībām, ņemot vērā saskaņojumu ar Eiropas Komisiju 2017. gada aprīlī. Tāpat tiks vērtēts, vai tiesiski ir iespējama izmaksātā atbalsta pilnīga vai daļēja atgūšana, nepārkāpjot tiesības uz īpašumu un tiesisko paļāvību.

"Ja izvērtējumā tiek konstatēts, ka tas ir iespējams, ministrija lūdz izvērtēt arī tiesiskos instrumentus izmaksātā atbalsta pilnīgai vai daļējai atgūšanai, kā arī izvērtējumu par tiesvedības riskiem atbalsta pilnīgas vai daļējas atgūšanas gadījumā, iekļaujot gan šādas atgūšanas atbilstību starptautiskiem līgumiem, ar kuriem tiek aizsargāti ieguldījumi Latvijā, gan atbilstību Satversmei," skaidroja EM.

Vienlaikus ministrija lūgusi izvērtējumā iekļaut arī ārvalstu tiesu praksi līdzīgās lietās - vai tiesiski ir iespējama atbalsta pārtraukšana ar 2019.gada 31.martu. Ja tiks konstatēts, ka tas ir iespējams, ministrija lūgs izvērtēt risinājuma atbilstību Satversmei, kā arī atbilstību starptautiskiem līgumiem, ar kuriem tiek aizsargāti ieguldījumi Latvijā, izvērtējumā iekļaujot arī ārvalstu tiesu praksi līdzīgās lietās.

Minēto neatkarīgas trešās puses izvērtējumu līdztekus ar citiem konsultāciju procesā saņemtajiem vērtējumiem EM izmantos normatīvo aktu sagatavošanā, lai izpildītu Saeimas lēmumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu