Vai Centrālāfrikas Republikas miera sarunās piedalījās arī "Putina pavārs"? (9)

Foto: AP/Scanpix
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Par Krievijas prezidenta Vladimira Putina pavāru dēvētais Sanktpēterburgas uzņēmējs Jevgeņijs Prigožins varētu būt piedalījies nesenās Centrālāfrikas Republikas (CĀR) valdības sarunās ar bruņotajiem opozīcijas grupējumiem – šīs sarunas noslēgušās ar vienošanos, kas varētu izbeigt pilsoņu karu valstī.

Prigožina regulāros ceļojumus uz Āfriku un Tuvajiem Austrumiem iepriekš pētīja arī Krievijas laikraksts “Novaja gazeta” un Korupcijas un organizētās noziedzības izpētes centrs (OCCEP), tagad šo stāstu turpina arī Lielbritānijas raidsabiedrības BBC krievu valodas versija.

22.janvārī no CĀR galvaspilsētas Bangi lidostas ceļā ar lidmašīnu devās vairāki vīrieši. Ārēji viņi pārāk nelīdzinājās oficiālas valsts delegācijas pārstāvjiem, tomēr par šo cilvēku izlidošanu uz Sudānas galvaspilsētu Hartūmu tika vēstīts CĀR valdības oficiālajā lapā sociālajā tīklā “Facebook”.

Šie cilvēki bija CĀR bruņoto grupējumu vadītāji, kuri uz kaimiņvalsti Sudānu devās, lai tiktos ar CĀR valdības pārstāvjiem.

Interesanti, ka 22.janvārī no Sanktpēterburgas lidostas izlidoja arī privātā lidmašīna ar reģistrācijas numuru “M-Vito” - pēc neilgas viesošanās Maskavas lidostā tā turpināja ceļu uz Āfriku. Atrodoties Ēģiptes gaisa telpā, lidmašīna kļuva neredzama lidmašīnu izsekošanas tīmekļa vietnēm.

Lidmašīna ar reģistrācijas numuru “M-Vito” uzskatāma par Prigožina privāto lidmašīnu.

Kā BBC krievu valodas versijai norādīja situāciju pārzinoši informācijas avoti, šajā lidmašīnā atradies Prigožins, kurš devies uz Hartūmu, lai piedalītos CĀR miera sarunās.

Informācijas avoti gan norāda, ka Prigožins piedalījies nevis oficiālajās un publiskajās, bet gan neoficiālajās sarunās, kas noritēja aiz slēgtām durvīm.

Tas izskaidro, kāpēc Prigožins nav redzams tikšanās laikā uzņemtajos oficiālajos foto un videomateriālos.

Tomēr to, ka Prigožins sarunās piedalījies, apstiprina viens no avotiem viņam pietuvinātajās aprindās. To, ka “Putina pavārs” varētu būt piedalījies CĀR miera sarunu noslēguma fāzē, atklāj vēl divi avoti viņam pietuvināto personu lokā.

Šī nebūtu pirmā reize, kad Prigožins piedalās diplomātiskā misijā Āfrikā. Kā iepriekš vēstīja Francijas laikraksts “Le Monde”, 2018.gada augustā Prigožins Hartūmā piedalījās CĀR bruņoto grupējumu pārstāvju sanāksmē.

Miera sarunas Sudānā notika no 24.janvāra līdz 5.februārim. Sarunu noslēgumā CĀR prezidents Fostins Arkanžs Tuadera un 14 bruņoto grupējumu līderi parakstīja miera vienošanos, kas ir solis ceļā uz pilsoņu kara izbeigšanu.

Zīmīgi, ka sarunu beigu diena bija arī pēdējā diena, kad Sudānā atradusies lidmašīna ar numuru “M-Vito”.

Par sarunu gaitu Hartūmā katru dienu ziņo Krievijas tīmekļa vietne “Federaļnoje agenstvo novostei” (FAN). Saskaņā ar ASV Finanšu ministrijas datiem, šī vietne ir saistīta ar Prigožina biznesa struktūrām un ir pakļauta ASV sankcijām.

FAN publikācijās regulāri tika uzsvērta Krievijas loma miera atjaunošanā CĀR. Oficiāli Krieviju šajās sarunās pārstāvēja Krievijas vēstnieks Sudānā Vladimirs Želtovs. Sarunās piedalījās arī CĀR prezidenta padomnieks drošības jautājumos – Krievijas pilsonis Valērijs Zaharovs. Kā liecina BBC rīcībā esošā informācija, Zaharovs esot Prigožina cilvēks.

Krievijas vēstniecība Sudānā neatbildēja uz BBC uzdotajiem jautājumiem par Prigožina iespējamo dalību CĀR miera sarunās. Atbildes uz šiem jautājumiem nesniedza arī Krievijas Ārlietu ministrija. Tikmēr Prigožina preses pārstāvji kārtējo reizi uzsvēra, ka viņam neesot nekāda sakara ar procesiem, kas pēdējā laikā notikuši CĀR un Sudānā.

Prigožins un CĀR

Lai arī Prigožina pārstāvji noliedz, ka viņam būtu kādas intereses CĀR un Āfrikā kopumā, informācija liecina pretējo.

Prigožina vārds tiek saistīts ar Krievijas privāto militāro kompāniju “Vagner” - šīs kompānijas algotņi savas aktivitātes izvērš arī Āfrikā. “Vagner” darbinieki CĀR apmāca vietējos bruņotos spēkus un policiju.

BBC vēsta, ka ar Prigožinu saistīti uzņēmumi CĀR nodarbojas ar dārgakmeņu ieguvi un izrāda interesi arī par zelta iegūšanu. Informācijas avoti norāda, ka Prigožinu interesējot arī CĀR kokapstrādes nozare.

Tajā pašā laikā Prigožina struktūras esot iesaistītas CĀR prezidenta Fostina Arkanža Tuaderas priekšvēlēšanu kampaņas plānošanā nākamgad paredzētajām CĀR prezidenta vēlēšanām.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu