Iedvesmojās no Breivīka: izjaukts ASV Krasta apsardzes virsnieka plāns sarīkot plašu teroraktu

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV aizdomās par liela apmēra terorakta plānošanu aizturēts Krasta apsardzes virsnieks. Pašpasludinātā baltā nacionālista Kristofera Pola Hasona mājā Mērilendā likumsargi atrada lielu daudzumu ieroču un munīcijas, vēsta raidorganizācija BBC.

Hasons bija sastādījis iespējamo upuru sarakstu, kurā bija vairāki prominenti demokrātu politiķi, tiesas dokumentos norāda prokuratūra.

Viņš iedvesmojies no norvēģu masu slepkavas Andersa Bēringa-Breivīka.

"Apsūdzētais plāno nogalināt nevainīgus civilistus nogalināt tādos apmēros, kas šajā valstī pieredzēti reti," norāda prokurors Roberts Hurs. "Apsūdzētais ir vietējais terorists, kurš apņēmies pakļaut cilvēku dzīvības briesmām un ietekmēt valdības rīcību."

Prokurori tiesas dokumentos iekļāva e-pasta vēstuli, ko Hasons rakstīja 2017.gada jūnijā. "Es sapņoju par veidu, kā nogalināt teju visus cilvēkus uz planētas. Es domāju, ka mēris būtu visiedarbīgākais, bet kā lai es tieku pie spāņu gripas, botulisma, Sibīrijas mēra? Pagaidām nezinu, bet es kaut ko izdomāšu," viņš prātoja.

ASV mediji ziņo, ka 49 gadus veicais Hasons ir leitnants Krasta apsardzes mītnē Vašingtonā un dzīvo Mērilendas priekšpilsētā Silverspringsā.

Krasta apsardze apstiprināja, ka aizturēts tajā dienošs cilvēks, taču sīkāku informāciju nesniedza.

Hasona mājas pagrabā tika atrasti 15 ieroči, liels daudzums munīcijas un nelikumīgā ceļā iegūti medicīniskie preparāti, tostarp augšanas hormoni un steroīdi.

Hasons kā iespējamos uzbrukuma mērķus apsvēra divus pašlaik ietekmīgākos demokrātu politiķus - Pārstāvju palātas spīkeri Nensiju Pelosi un Senāta demokrātu mazākuma līderi Čaku Šūmeru, kā arī liberāli noskaņotas televīzijas personības.

Hasons kopš 2017.gada cītīgi lasīja Breivīka manifestu par to, kā uzkrāt lielu daudzumu ieroču un sastādīt uzbrukuma mērķu sarakstu, norāda prokurori.

Breivīks 2011.gadā divos uzbrukumos Norvēģijā nogalināja 77 cilvēkus.

Hasons piektdien tika aizturēts par neatļautu ieroču un medikamentu glabāšanu. Pirmā tiesas sēde nolikta jau ceturtdien, 21.februārī.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu