Vai ir slikti gulēt ar slapjiem matiem?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Slapji mati.
Slapji mati. Foto: pixabay.com

Ja tu pirms gulētiešanas mēdz iet dušā un mazgāt arī matus, iespējams, esi aizdomājies, vai ir labi iet gulēt ar neizžuvušiem matiem. Droši vien arī esi dzirdējis, ka tā var sasirgt vai sabojāt matus un galvas ādu. Tomēr – kā ir patiesībā?

Vispirms jāatspēko mīts par iespējamo saslimšanu.

“Šis mīts sakņojas pieņēmumā, ka samirkšana un sasaldēšanās vienmēr nozīmē vēlāku saslimšanu,” izdevumam “Time” teica medicīnas profesors Viljams Šafners.

Lai arī šī ideja joprojām pastāv, tomēr tā jau sen ir atspēkota. Protams, ir taisnība, ka ziemas mēnešos ir vieglāk saķert iesnas, tomēr tas saistīts ar vīrusu izplatību gaisā, tāpēc nav pamatojuma, kāpēc lai kāds saslimtu nedaudz slapja spilvena dēļ.

Vēl kāds mīts – ja gulēsi ar slapjiem matiem, spilvenā iemitināsies bīstamu baktēriju kolonijas. Ņemot vērā faktu, ka bīstamas baktērijas un vīrusi neparādās no zila gaisa, spilvenu tie pēkšņi neapsēdīs. Tiesa, pastāv izņēmumi.

Dažos pētījumos pierādīts, ka spilvenos, īpaši sintētiskajos, var slēpties astmas un dažādu alerģiju izraisītāji, piemēram, pelējums un sēnes, jo šie mikroorganismi mēdz vairoties mitrā un siltā vidē. Tomēr nav pierādījumu, ka cilvēki, kuri mēdz gulēt ar slapjiem matiem, biežāk slimo ar alerģijām vai astmu.

Ja runā par matu un ādas veselību, tad pastāv daži potenciāli kaitējumi, ko var nest gulēšana ar mitriem matiem.

“Regulāra gulēšana ar slapjiem matiem ilgākā laika posmā var bojāt matu folikulus jeb matu maisiņu ārējo aizsargslāni - kutikulu. Kad kutikula ūdens ietekmē noārdās, var tikt bojāts folikulu iekšējais kodols. Rezultātā mati var zaudēt spīdumu, elastību un kļūt trausli,” stāstīja dermatoloģijas profesors Džordžs Kotzarelis.

Tomēr būtu jāpiebilst, ka matus var bojāt gandrīz viss, sākot no ķemmēšanas un beidzot ar saules stariem.

Arī ādai gulēšana ar slapjiem matiem lielu ļaunumu nevar nodarīt. Atsevišķos gadījumos gari, slapji mati var sausināt sejas vai galvas ādu.

Ar slapjiem matiem gulēt mēdz ļoti daudzi cilvēki, un izskatās, ka ar viņiem viss ir kārtībā. Turklāt slapji mati var pat uzlabot miega kvalitāti. Kādā pētījumā pierādīts, ka galvas atvēsināšana var palīdzēt nomierināt smadzeņu vielmaiņas procesus, kas rezultātā noved pie labāka miega.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu