Ko gaidīt no otrā Trampa un Kima samita? (5)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Donalds Tramps un Kims Čenuns.
Donalds Tramps un Kims Čenuns. Foto: AFP/SCANPIX

ASV prezidenta Donalda Trampa pirmo samitu ar Ziemeļkorejas diktatoru Kimu Čenunu pagājušā gada jūnijā pavadīja grandiozas cerības un solījumi, bet pēc tam - niecīgi rezultāti. Šonedēļ Tramps un Kims tiksies vēlreiz, taču šoreiz ASV administrācijas noskaņojums ir daudz piezemētāks.

Tramps izteicies, ka būs apmierināts, ja Ziemeļkoreja turpinās ievērot kodolizmēģinājumu pārtraukumu. Šonedēļ gaidāmajā samitā viņš nesteigsies noslēgt kodollīgumu ar Kimu, vēsta aģentūra "Reuters".

Tramps un Kims trešdien un ceturtdien tiksies Vjetnamas galvaspilsētā Hanojā. 

Kopš pirmā samita - vēsturiskās tikšanās, kurā amatā esošs ASV prezidents pirmoreiz tikās ar Ziemeļkorejas diktatoru - pagājuši astoņi mēneši. Tajā abas puses apņēmās strādāt pie pilnīgas Korejas pussalas kodolatbruņošanās, taču nekonkrētā apņemšanās vainagojās vien ar pieticīgiem panākumiem.

Tolaik medijos tikšanās tika atspoguļota kā liela un pārsteidzīga Trampa piekāpšanās, kurai nebija prognozējami vērā ņemami panākumi.

Pirms došanās uz Vjetnamu Tramps pauda pārliecību, ka viņa un Kima starpā izveidojušās "ļoti, ļoti labas attiecības".

"Es nekur nesteidzos. Es nevienu negribu steidzināt," Vašingtonā teica Tramps. "Es tikai negribu, lai notiek izmēģinājumi. Kamēr nav izmēģinājumu, es esmu laimīgs."

Ziemeļkoreja pēdējo kodolizmēģinājumu veica 2017.gada septembrī. Tā paša gada novembrī Ziemeļkoreja izmēģināja starpkontinentālu ballistisko raķeti.

Trampa administrācija vērsusi spiedienu uz Ziemeļkoreju, cerot panākt tās kodolprogrammas apturēšanu, jo tā apvienojumā ar valsts rīcībā esošajām raķetēm rada apdraudējumu Savienotajām valstīm. Bez kodolprogrammas izbeigšanas uz sankciju atvieglošanu nevar cerēt, norādījusi administrācija.

Taču Tramps neilgi pirms tikšanās ieņēmis piekāpīgāku pozīciju, sakot, ka vēlētos atcelt sankcijas, ja Ziemeļkoreja spertu vērā ņemamus soļus pretim denuklearizācijai.

Tramps nopēla viņa pieejas kritiķus un piebilda, ka Ķīnas autokrāts Sji Dzjiņpins atbalstot ASV centienus.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs sacīja, ka ASV esot lūgušas Krievijai padomu saistībā ar Ziemeļkorejas kodoldraudiem, taču saspringtajai situācijai Korejas pussalā nav ātra un vienkārša risinājuma, ziņo aģentūra "Interfax".

Domājams, ka Ziemeļkoreja tikšanās laikā cels galdā tādas prasības kā ASV un ANO ekonomisko sankciju atcelšana un ASV "kodollietusarga" pār Dienvidkoreju likvidēšana.

Vairākas Dienvidkorejas amatpersonas paudušas bažas, ka Ziemeļkoreja varētu pieprasīt Dienvidkorejā izvietoto ASV karavīru atsaukšanu.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu