10 pārsteidzoši veidi, kā izmantot olīveļļu (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Olīveļļa ir lieliska ēdienu gatavošanā, tikpat labi noder skaistumkopšanā. Tomēr retais zinās, ka šī eļļa ir lielisks palīgs arī mājokļa uzkopšanā. Nebūs nepieciešama dārgā gala olīveļļa – pietiks ar visvienkāršāko lielveikala eļļu.

Lipīgu substanču savaldīšana

Gatavojot maltītes, kas prasa lipīgu masu, piemēram, mīklas, medus vai zemesriekstu sviesta viļāšanu pa bļodu, parasti uz karotēm paliek grūti nomazgājami nosēdumi. Olīveļļa būs lielisks ierocis cīņā ar lipīgumu. Pirms gatavo, apsmērē karotes ar olīveļļu – tas izveidos tādu kā barjeru starp metāla virsmu un mīklu un atvieglos tīrīšanu vēlāk. Tas pats attiecas uz etiķetēm. Ja vēlies no pudeles vai burkas noņemt etiķeti, apsmērē to ar olīveļļā samērcētu vati un ļauj eļļai iesūkties papīrā 15 minūtes. Pēc tam etiķete būs viegli atlipināma. Eļļas pārpalikumus notīri ar papīra salveti.

Foto: Pixabay

Pasargā dēlīšus, salātu bļodas un citus virtuves piederumus

Laika gaitā koka dēlīši, karotes un bļodas iekrāsojas, kļūst sausi un ieplaisā. Bagātīgi apsmērē koka piederumus ar olīveļļu un ļauj tai iesūkties. Eļļa mitrinās virtuves piederumu virskārtu, nodrošinās vienmērīgu toni un padarīs tos elastīgākus, proti, noturīgākus pret plaisām un lūzumiem.

Attīra un nospodrina pērļu rotas

Īstās pērles laika gaitā var kļūt nespodras no kosmētikas līdzekļiem un ķermeņa krēmiem, bet parastie tīrīšanas līdzekļi ir pārāk kodīgi trauslajai perlamutra kārtiņai. Atgūsti sākotnējo pērļu spozmi ar olīveļļu – viegli paberzē pērles ar eļļā izmērcētu vates plāksnīti un pēc tam notīri ar tīru kokvilnas lupatiņu.

Pasargā skuvekļu žiletes

Skuvekļu žiletes reizēm ir ļoti dārgas. Lai tās pasargātu no rūsas un liktu tām kalpot ilgāk, apsmērē žiletes ar eļļā samērcētu vates plāksnīti. Pirms lietošanas ļauj eļļai nožūt.

Foto: Pixabay

Atbrīvo iesprūdušus rāvējslēdzējus

Iemērc olīveļļā vates kociņu un ar to paberzē rāvējslēdzēja zobus. Dari to lēnām un maigi centies atbrīvot iesprūdušo rāvējslēdzēju.

Nospodrini apavus

Atjauno ādas, gumijas vai mākslīgās ādas apavu agrāko spīdumu ar olīveļļu – samitrini kokvilnas lupatiņu ar eļļu un nospodrini apavus, bet pēc tam noslauki tos ar sausu lupatu. Ņem vērā, ka zamšādas apaviem eļļa nāks par sliktu un radīs traipus.

Klusini čīkstošas eņģes

Daži pilieni olīveļļas acumirklī novērsīs eņģu čīkstēšanu durvīm, skapīšiem, virtuves tehnikai un pat automašīnas durvīm.

Foto: Unsplash

Attīri mēbeles no ūdens nosēdumiem un vizuāli likvidē skrāpējumus

Atjauno koka virsmas ar olīveļļu – mazliet sasildi olīveļļu uz tīras pannas un noslauki to ar papīra salveti. Ar samitrināto salveti paberzē virsmas, uz kurām ir radušies skrāpējumi un ūdens nosēdumi. Pēc tam eļļas pārpalikumus notīri ar sausu lupatiņu. Tāpat no eļļas var pagatavot mēbeļu tīrīšanas līdzekli – pudelē sajauc ceturtdaļu glāzes olīveļļas, četras ēdamkarotes baltā etiķa un divas ēdamkarotes citronu sulas. Uzskrūvē izsmidzinātāja uzgali un kārtīgi visu sakrati. Šo mikstūru uzglabā ledusskapī.

Mēslo augus

Papardes un palmas augs griezdamies, ja periodiski uz augsnes uzliesi divas ēdamkarotes olīveļļas.

Foto: Unsplash

Pasargā dārza piederumus

Gluži kā koka virtuves piederumus, olīveļļa pasargās arī dārza piederumu koka kātus un uzgaļus no plaisāšanas, bet metāla detaļas – no rūsas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu