Diena vēsturē: uz Jupiteru nosūtīta pirmā starpplanētu zonde “Pioneer 10”

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Zelta plāksne uz "Pioneer 10" korpusa.
Zelta plāksne uz "Pioneer 10" korpusa. Foto: Public Domain

Amerikāņu zonde “Pioneer 10” bija pasaulē pirmā starpplanētu zonde. Ceļā uz Saules sistēmas lielāko planētu Jupiteru tā tika palaista 1972. gada 2. martā no Floridas kosmodroma.

1973. gada decembrī, pēc veiksmīgas asteroīdu joslas šķērsošanas un 997 miljonu kilometru liela attāluma no Zemes veikšanas, zonde sasniedza Jupiteru un nosūtīja uz uz zemi pirmos milzīgā gāzu giganta tuvplānus.

Foto: Public Domain

1983. gadā zonde atstāja Saules sistēmu un radiosignālu veidā atsūtīja pirmos zinātniskos datus no starpgalaktiskās telpas. “Pioneer 10” misiju “NASA” oficiāli slēdza 1997. gada 31. martā, kad zonde kopumā bija veikusi gandrīz 10 miljardu kilometru tālu ceļu.

Foto: Public Domain

Lidojot Vērša zvaigznāja virzienā, zonde mūsu ēras 34600. gadā būs trīs gaismas gadu lielā attālumā no zvaigznes “Ross 246”.

Uz zondes korpusa ir zelta plāksne, kurā attēlots vīrietis un sieviete, zvaigžņu karte ar marķētu Saules atrašanās vietu un zondes ceļa virziens.

Foto: Public Domain

Plāksne ir domāta gadījumam, ja zondi kādreiz atradīs citplanētieši.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu