Preiļu novadā ievieš 40 eiro pabalstu mācību līdzekļu iegādei daudzbērnu ģimeņu skolēniem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Preiļu novada dome.
Preiļu novada dome. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Preiļu novada domes deputāti grozījuši noteikumus "Par materiālo palīdzību Preiļu novadā", papildinot pašvaldības sniegto atbalstu Preiļu novada daudzbērnu ģimenēm un ieviešot 40 eiro pabalstu mācību līdzekļu iegādei daudzbērnu ģimeņu skolēniem, pavēstīja domē.

Saistošie noteikumi papildināti ar sadaļu "Pabalsts mācību līdzekļu iegādei daudzbērnu ģimenes skolēnam", kas nosaka, ka daudzbērnu ģimenei, kura pamata dzīvesvietu ir deklarējusi Preiļu novadā un kuras bērns apmeklē kādu no Preiļu novada izglītības iestādēm, ir tiesības saņemt pabalstu mācību līdzekļu iegādei.

Paredzētais pabalsts ir vienreizējs, tā apmērs vienam skolēnam tiek noteikts 40 eiro gadā. Lai saņemtu pabalstu, bērnu likumiskajam pārstāvim Labklājības pārvaldes Sociālās palīdzības un sociālo pakalpojumu nodaļā jāiesniedz iesniegums, norādot bērna datus un izglītības iestādi. Ja pilngadību sasniedzis bērns iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību, ir jāiesniedz arī izziņa no izglītības iestādes, kurā bērns mācās.

Pabalsta izmaksai iesniegumus paredzēts sākt pieņemt jūlijā, augustā un septembrī. Pabalstu izmaksā ar pārskaitījumu uz pabalsta pieprasītāja norādīto norēķinu kontu vai skaidrā naudā.

Domā norāda, ka daudzbērnu ģimene, kurai piešķirts trūcīgas ģimenes statuss, pabalstu mācību līdzekļu iegādei par skolēnu saņem kā trūcīga ģimene. Līdz ar to tā nevar pretendēt uz pabalstu atkārtoti.

Līdz šim daudzbērnu ģimenes Preiļu novadā saņēma 50% atlaidi no maksas par pusdienām pašvaldības vispārizglītojošā izglītības iestādē un 50% atlaidi no maksas par bērna ēdināšanu pirmsskolas izglītības iestādē.

Pašlaik Preiļu novadā vērojams būtisks daudzbērnu ģimeņu skaita pieaugums. Ja 2012.gadā atlaidi no maksas par bērna ēdināšanu pirmsskolas izglītības iestādē bija saņēmuši 30 bērni no 27 daudzbērnu ģimenēm, tad uz 2019.gada janvāri minēto pabalstu saņem 83 bērni no 61 ģimenes.

Pabalsts mācību līdzekļu iegādei daudzbērnu ģimenes bērniem, kuri apmeklē kādu no Preiļu novada pašvaldības izglītības iestādēm, būs mērķtiecīgs atbalsts un pozitīvs signāls tām ģimenēm, kuru jaunākie bērni vēl tikai apmeklē pirmsskolas izglītības iestādi, gan tām, kuras par trešā bērna ienākšanu ģimenē līdz šim vēl nav izšķīrušās, uzskata pašvaldībā.

Veikt izmaiņas saistošajos noteikumos ierosināja Preiļu novada Labklājības pārvalde. Saistošie noteikumi stāsies spēkā pēc to saskaņošanas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu