Iespējams, otro reizi vēsturē no HIV infekcijas izārstēts cilvēks

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
HIV vīruss. Ilustratīvs attēls
HIV vīruss. Ilustratīvs attēls Foto: Public Domain

Otrā persona pasaules vēsturē piedzīvojusi ilgstošu HIV-1 infekcijas remisiju, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature”.

Vairāki zinātnieki uzskata, ka tā saucamais Londonas pacients ir izārstēts no slimības, kas visā pasaulē skar teju 37 miljonus cilvēku.

Kā vēsta "CNN", šis gadījums norisinās desmit gadus pēc tam, kad no HIV izārstējās tā saucamais Berlīnes pacients. Abi pacienti tika ārstēti ar cilmes šūnu transplantāciju no donoriem, kuriem bija reta gēnu mutācija, kas zināma kā “CCR5-delta 32”. Šī mutācija padarīja donorus imūnus pret HIV. “Londonas pacientam” slimība lēnām atkāpjas jau 18 mēnešus, un pašlaik viņš ir beidzis uzņemt antiretrovīrusa medikamentus.

“Līdzīgā veidā panākot remisiju arī otram pacientam, mēs esam pierādījuši, ka “Berlīnes pacients” nebija vienkārši anomālija, bet gan efektīvas ārstniecības metodes veiksmīgas sekas,” komentēja pētījuma autors Ravindra Gupta.

Gupta piemetināja, ka šīs ārstēšanas metodes gan nav derīgas pilnīgi visiem HIV pacientiem, tomēr sniedz cerību jaunu ārstēšanas stratēģiju radīšanā, to skaitā gēnu terapijā. Viņš ar kolēģiem plāno turpināt novērot pacienta veselības stāvokli, jo joprojām ir pāragri teikt, ka šis vīrietis no HIV ir pilnībā dziedēts.

Katru gadu no HIV izraisītām komplikācijām mirst gandrīz viens miljons cilvēku. HIV ārstēšanā pašlaik tiek izmantoti medikamenti, kas nomāc vīrusu, tomēr šie medikamenti pacientam ir jālieto visu savu atlikušo dzīvi.

Guptas pacients ir Lielbritānijas iedzīvotājs, kurš izvēlējās palikt anonīms. HIV viņam atklāja 2003. gadā, bet antiretrovīrusa terapiju viņš sāka 2012. gadā. Vēlāk viņam diagnosticēja progresējošu Hodžkina limfomu. Pēc ķīmijterapijas pacientam 2016. gadā tika veikta cilmes šūnu transplantācija, kā arī 16 mēnešus tika turpināta antiretrovīrusa terapija.

Lai pārbaudītu, vai pacients tiešām piedzīvo HIV-1 remisiju, viņam bija jāpārtrauc antiretrovīrusa terapija. Remisija turpinās jau 18 mēnešus.

Līdzīgi bija arī ar “Berlīnes pacientu” Timotiju Reju Braunu, kurš pēc inficēšanās ar HIV regulāri lietoja antiretrovīrusa medikamentus, līdz viņam diagnosticēja citu slimību – akūtu mieloīda leikēmiju. Pēc divām kaulu smadzeņu transplantācijām Brauns tika uzskatīts par klīniski dziedētu no HIV un par tādu tiek uzskatīts joprojām.

Foto: AP/Scanpix

Par spīti ārstu centieniem atkārtot šo procedūru Brauns pagaidām ir vienīgais cilvēks, kas veiksmīgi izārstēts no HIV.

Zinātniece Šārona Levina “Londonas pacientu” nodēvēja par ļoti “aizraujošu” gadījumu.

“10 gadus pēc “Berlīnes pacienta” veiksmīgās izdziedēšanas jaunais gadījums apstiprina, ka kaulu smadzeņu pārstādīšana no “CCR5 negative” donora var likvidēt atlikušo vīrusu un apturēt tā tālāku dalīšanos,” teica Levina, kura ir iesaistīta arī jaunajā pētījumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu