Stambulas policija raida asaru gāzi uz aizliegtu Sieviešu dienas demonstrāciju

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Turcijas policija vēršas pret Stambulā aizliegtās Starptautiskajai sieviešu dienai veltītās demonstrācijas dalībniecēm
Turcijas policija vēršas pret Stambulā aizliegtās Starptautiskajai sieviešu dienai veltītās demonstrācijas dalībniecēm Foto: AFP/SCANPIX

Turcijas lielākās pilsētas Stambulas policija piektdien raidīja asaru gāzi uz tūkstošiem sieviešu, kas pilsētas centrālajā ielā bija izgājušas Starptautiskās sieviešu dienas demonstrācijā, metot izaicinājumu protestu aizliegumam, pieprasot lielākas tiesības un nosodot vardarbību.

Drošības spēki mēģināja atspiest atpakaļ sievietes, no kurām dažas bija uzlikušas krāsainas parūkas un maskas, pie ieejas pilsētas galvenajā gājēju un iepirkšanās ielā – Istiklala avēnijā.

Pēc tam policija lietoja asaru gāzi pret demonstrantēm un draudēja viņām ar suņiem, liekot daudzām demonstrācijas dalībniecēm bēgt uz šķērsielām.

Pērn Sieviešu dienas pasākums noritēja mierīgi, bet šogad varas iestādes paziņoja par jebkādu demonstrāciju aizliegumu Stambulas centrālajā ielā tieši pirms Sieviešu dienas gājiena.

Pirms demonstrācijas policija pilsētas centrā izveidoja kordonus ap Taksima laukumu, savukārt daudzi vietējie veikali tika slēgti.

Policija ielaida vairākus tūkstošus sieviešu nelielā Istiklala avēnijas daļā, lai viņas tur rīkotu protestus. Pūlis pēc tam iesprūda starp diviem drošības kordoniem un to izklīdināja policija, lietojot asaru gāzi.

Turcijas sieviešu aktīvistes apsūdz prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana valdību, ka tā nedara pietiekami daudz, lai apturētu vardarbību pret sievietēm.

2018.gadā Turcijā tika nogalinātas 440 sievietes viņu dzimuma dēļ, bet 2012.gadā – 210 sievietes, paziņoja sieviešu tiesību organizācija "Mēs apturēsim sieviešu nogalināšanu".

Vardarbība pret sievietēm nonāca mediju uzmanības lokā, kad Turcijas popdziedātāja Sila ceturtdien vērsās tiesā, apsūdzot savu draugu – slavenu aktieri Ahmetu Kuralu – vņas piekaušanā.

Tas bija rets gadījums, ka slavenība izbeidz klusēšanu jautājumā par vardarbību pret sievietēm Turcijas konservatīvajā sabiedrībā, kur dominē patriarhāla attieksme.

Turcijas galvaspilsētā Ankarā simtiem sieviešu piektdien izgāja mazākos Sieviešu dienas mītiņos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu